Jednotné Rusko posílilo na komunální úrovni. Opozice mluví o manipulaci s hlasy

Událost: Jednotné Rusko posílilo na komunální úrovni (zdroj: ČT24)

Komunální volby v Rusku podle oficiálních výsledků jasně vyhrálo Jednotné Rusko, jemuž se v zemi říká s odkazem na jeho loajalitu Vladimiru Putinovi „strana moci“. Režim tentokrát nedovolil zástupcům demokratické opozice obsadit téměř žádná zastupitelská křesla. Třeba v Moskvě získali liberální demokraté ze strany Jabloko pouze čtyři mandáty z více než čtrnácti set, dosud jich měli 140. Opozice kritizuje především nekontrolovatelné elektronické hlasování.

Čtvrť Jakimanka v centru Moskvy byla do těchto komunálních voleb baštou protiputinovské opozice. Oficiální výsledky letošního hlasování to zásadně změnily. I tady jasně zvítězilo Jednotné Rusko. „Administrativní tlak, trestní stíhání, vězení, zákazy kandidovat. U nás v Moskvě stáhli z voleb v různých čtvrtích přes 100 nebo 120 silných kandidátů,“ popisuje bývalý starosta Jakimanky v Moskvě Andrej Morev.

Ani on svůj mandát nemohl obhájit. „Nechceme během příštích pěti let ztratit své voliče. V rámci možností se jim proto budeme snažit pomáhat, aby se necítili opuštění,“ slibuje Morev.

Liberálně demokratické Jabloko tu oproti předchozím volbám obhájilo pouze jediný mandát. Post zastupitele získal Vasilij Dikarev. „Mám tady velkou voličskou podporu. Narodil jsem se tu, žiji v Jakimance dvaačtyřicet let. Spousta lidí mě znala ještě jako malého kluka,“ říká zastupitel Jakimanky.

Až 1,7 milionu elektronických hlasů

V dvanáctimilionové ruské metropoli přišlo osobně k volebním urnám jenom 700 tisíc lidí. Dalších 1,7 milionu hlasů podle volební komise hlasovalo elektronicky. A právě to vyvolává podle politologa Igora Mintusova z Evropské asociace nezávislých konzultantů mnoho otázek. „Nezávislí pozorovatelé ani opoziční kandidáti nemůžou zkontrolovat počet těchto hlasů. Milion a 700 tisíc. Z mého profesionálního pohledu je to černá díra,“ míní.

„Podle množství odevzdaných papírových hlasů jsem tady vyhrál v roce 2017 i letos. Nepodařilo se jim mě odstranit, i když v součtu s elektronickými hlasy jsem skončil až čtvrtý,“ tvrdí Dikarev.

Důležité volby čekají Rusko za půldruhého roku, kdy končí mandát prezidentovi. Vladimir Putin se zatím nerozhodl, jestli bude znovu kandidovat, i když mu to umožňuje změna ústavy.