Jeden z největších zásahů proti mafii v Itálii. Policie pozatýkala přes tři stovky lidí

Italská policie provedla obří zátah proti kalábrijské mafii, při němž zatkla 334 lidí. Další téměř stovka osob je v této kauze vyšetřována, několik podezřelých bylo zatčeno také ve Švýcarsku, Německu a Bulharsku.

Na rozsáhlém policejním zásahu, jehož hlavní část se uskutečnila v Kalábrii v provincii Vibo Valentia, se podílely stovky policistů a zabaven byl majetek v hodnotě zhruba 15 milionů eur (asi 382 milionů korun). Celkem je v případu vyšetřováno 416 lidí, kteří jsou podezřelí mimo jiné ze zločinného spiknutí, vražd, vydírání či praní špinavých peněz.

„Totálně jsme rozbili klany v provincii Vibo, ale zátah se odehrál i v dalších italských regionech od Sicílie až po Alpy,“ řekl agentuře ANSA prokurátor Nicola Gratteri.

Podle něj jde o největší případ vyšetřování mafie od maxiprocesu v Palermu (1986–1992), v němž bylo obžalováno 475 lidí. Na 340 z nich bylo odsouzeno, z toho dvě desítky na doživotí. Tehdy šlo o sicilskou mafii Cosa Nostra.

Kalábrijská mafie 'Ndrangheta se stala nejmocnějším zločinným syndikátem v Itálii koncem 90. let minulého století a nyní její vliv údajně sahá i do dalších zemí Evropy či Ameriky.