Izraelská armáda zahájila „nultou fázi“ invaze do Gazy. Likviduje teroristy a hledá rukojmí

90′ ČT24: Izraelská ofenziva do Pásma Gazy se blíží (zdroj: ČT24)

Izraelská armáda oznámila, že její pozemní jednotky s tanky v posledních 24 hodinách provádí místní operace za hranicí Pásma Gazy. Informoval o tom server The Times of Israel. Cílem je vyčistit pohraniční oblast od teroristů z palestinského hnutí Hamás, uvedla izraelská média. Podle deníku Ha’arec vojáci také hledají lidi, které Hamás o víkendu unesl.

On-line přenos

Útok Hamásu na Izrael

  • 18:02

    Lidé v Německu, Francii či Británii během soboty znovu vyšli do ulic, aby vyjádřili solidaritu s Palestinci v Pásmu Gazy a volali po zastavení izraelské ofenzivy proti islamistickému hnutí Hamás. Tažení provází sílící humanitární krize a zabíjení civilistů, které mnozí obyvatelé Západu označují za genocidu. Nové demonstrace se téměř měsíc od vypuknutí nové války čekaly také ve Spojených státech.

  • 17:56

    Snímek z pařížské demonstrace na podporu Palestinců z Gazy.

    Snímek z pařížské demonstrace na podporu Palestinců z Gazy, Autor: Claudia Greco, Zdroj: Reuters
    Zdroj: ČT24
  • 23:51

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude ve středu 1. listopadu. Děkujeme za pozornost. 

Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari uvedl, že obrněná vozidla a pěchota čistí oblast v Pásmu Gazy blízko izraelské hranice od teroristů. Několik jich už zabili. Zneškodnili i buňku Hamásu, která pálila protitankové střely na izraelské území. „Jednotky také objevily důkazy, které jim mohou pomoci najít pohřešované osoby,“ řekl Hagari. 

Pozemní operace Izraele dle blízkovýchodního zpravodaje ČT Davida Borka již v podstatě začala. „I když jen taková nultá fáze, protože izraelská armáda zhruba před hodinou oznámila, že provedla limitovaný vpád na Pásmo Gazy,“ poznamenal s tím, že cílem vpádu je lokalizovat a zachránit rukojmí. „O výsledku této operace nic nevíme, ale víme, že cosi jako nultá fáze vpádu na území Gazy již nastala, patrně se teď čeká na velkou pozemní operaci,“ doplnil.

Není jasné, kolik lidí v sobotu při rozsáhlém útoku na pohraniční izraelské regiony ozbrojenci Hamásu unesli. Odhaduje se, že 150 až 200. Mezi unesenými jsou zřejmě i cizinci. Izraelská armáda dosud informovala 120 rodin o tom, že jejich blízcí jsou rukojmími v Gaze.

Tři typy vojenských operací

Izraelci mají na odvetu jen omezený čas. „Očekávám, že v nejbližších hodinách se vydají pozemní síly i tanky a obrněná izraelská technika přes hranici a budou se snažit maximálně ochromit teroristické hnutí Hamás. Bude to klasická ukázka boje v husté městské zástavbě. Tam vám nestačí vojenská převaha, musíte mít týmy, které postupují tím prostorem, navzájem se kryjí. Ideálně musíte využít zpravodajských informací, vědět, kam míříte. Stejně vás u toho nejspíš ale něco překvapí. Krvavé to bude nepochybně,“ míní Tomáš Řepa z katedry teorie vojenství Univerzity obrany, který byl hostem pořadu Devadesátka ČT24.

Izraelská armáda je ale podle Řepy zkušená a umí cílit přesně. K boji v Gaze pravděpodobně využije elitní komanda. Otázkou ale podle experta zůstává, jak budou reagovat Palestinci, až Izraelci dorazí. „Hamás určitě využije civilisty jako lidské štíty,“ podotkl Řepa. Osvobodit rukojmí bude pro Izraelce obtížné, dodal s tím, že Izraelci nyní mají šanci napravit svou reputaci.

V urbanizovaném prostředí by měl být počet útočníků třikrát vyšší, takže sto tisíc záložníků u hranic je adekvátní číslo, míní ředitel Ústavu zpravodajských studií Libor Kutěj z Univerzity obrany. „Dokonce Američané mají zkušenost z Iráku, že ta převaha by měla být až šestinásobná. Takže ty počty nejsou nadnesené,“ uvedl v pořadu Události, komentáře

Speciální síly Izraele budou podle Kutěje nejprve provádět „přesný chirurgický řez“, v rámci něhož se budou snažit osvobozovat rukojmí. „Druhým typem operace bude hledání útočníků Hamásu, především velitelů, koordinátorů útoků. Třetím pak to, že budou čistit oblasti před nimi, což je velmi komplikované a může to znamenat i velké ztráty pro Izraelce,“ podotkl expert.

Obyvatelé Gazy míří na jih, tvrdí armáda

Spekulace o brzkém zahájení pozemní operace v Pásmu Gazy vyvolala časně ráno informace, že izraelská armáda vyzvala civilisty na severu Gazy, aby se během 24 hodin přesunuli do jižní části pásma, které je ale jako celek zablokované a nedá se z něj odejít.

To kritizovala řada humanitárních organizací, OSN i někteří zahraniční politici. Evakuace by se totiž měla týkat asi milionu lidí. Hamás požádal lidi, aby zůstali na místě – údajně nekteré dokonce vrací zpět.

Události: Podle zpravodaje ČT Borka začala nultá fáze izraelské ofenzivy v Pásmu Gazy (zdroj: ČT)

Izrael svůj požadavek, aby se Palestinci obývající severní část Pásma Gazy během 24 hodin přesunuli na jih, myslel vážně ze dvou typů důvodů — taktických a strategických, poznamenal Borek. „Strategickým důvodem je, že Izrael čelí fanatickému nepříteli, který dokonce má kult mučednictví, tudíž je nutné, aby mu byl zasazen tvrdý úder,“ vysvětlil.

„Zároveň Izrael nemůže vykazovat stejný přístup vedení bojů, jako vykazují jeho protivníci z Hamásu či palestinského Islámského džihádu včetně pohrdání osudem civilistů,“ řekl také Borek. Proto podle něj Izrael vítá perspektivu, při které severní část Pásma Gazy bude zbavena co největšího počtu civilistů. „Tím se snaží z asymetrického konfliktu učinit víceméně konflikt symetrický,“ dodal.

Podle mluvčího izraelské armády Hagariho Palestinci dbají varování a přesouvají se na jih. „Populace města Gaza se začala výrazně přesouvat na jih, aby se mohla bránit,“ sdělil Hagari na tiskové konferenci. Izraelská armáda zasáhla od začátku bojů tisíce cílů v Pásmu Gazy, uvedl také mluvčí.

„Způsobí to humanitární katastrofu, ale pro samotnou tu vojenskou operaci, pokud ji provedou rychle, tak je to přiměřené. V tento okamžik si neumím představit, jak by to mohli udělat jinak. Pokud by to Izrael nechal bez povšimnutí, přišly by další útoky,“ hodnotí situaci bezpečnostní analytik Otakar Foltýn.

Ženy a děti mezi oběťmi v Gaze

Lékaři bez hranic mají nyní v Gaze něco přes tři sta lidí, uvedl vedoucí komunikace této organizace Tomáš Bendl. „Ten nápor pacientů je ohromný. Třeba ve středu v jedné z nemocnic, kterou podporujeme, sto procent příchozích tvořily ženy a děti. Právě ony zůstávají v domech a často se stávají terčem ze strany izraelské armády,“ popisuje situaci Bendl.

„Náš personál je přetížený, v podstatě tam chybí úplně všechno, včetně léků, zdravotnického materiálu, jídla, vody i elektřiny. Takže se tam snažíme dělat maximum, ale opravdu je to za stávající situace náročné. Snažíme se tam dostávat další zásoby a zároveň apelovat, aby tam mohly přijet další týmy, ale zatím je to s ohledem na tu blokádu víceméně nemožné,“ poznamenal dále Bendl.

Izrael slíbil tvrdou odvetu za překvapivý a krvavý útok Hamásu z minulého víkendu, který si vyžádal na izraelské straně přes tisíc životů. Odvetné údery si vyžádaly ke dvěma tisícům mrtvých na straně palestinské.

„Zničíme Hamás a vyhrajeme, ale nějakou dobu to potrvá,“ prohlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pátečním projevu k národu. „Nebudu podrobně popisovat, co bude dál. Ale říkám vám, že to je jenom začátek,“ dodal. Netanjahu pronesl projev neobvykle v předvečer svátku šabat.

Ředitel odboru Blízkého východu a severní Afriky ministerstva zahraničí Petr Hladík si nemyslí, že by Izrael dokázal před veřejností obhájit, kdyby do pozemní ofenzivy v Gaze nakonec nešel.

Nedávno měl při návštěvě Izraele možnost hovořit s prezidentem Jicchakem Herzogem, jehož vždy považoval za zastánce mírového řešení. „I tento člověk, který byl vždy velmi moderátní, použil výraz ‚musíme jim zlámat kosti‘. S kýmkoliv jsme se v Izraeli bavili, tak zvěrstva, která Hamás provedl, je něco, co absolutně změnilo pravidla hry,“ konstatoval Hladík v pořadu Události, komentáře.

Události, komentáře: Experti popisují, jak by mohla probíhat izraelská operace v Gaze (zdroj: ČT24)

Raketa z Izraele zabila novináře Reuters

Napětí v mezičase roste také na severu Izraele u hranic s Libanonem. Izraelská armáda v pátek vydala varování pro obyvatele vesnice blízko libanonských hranic kvůli hrozbě, že do oblasti pronikli ozbrojenci z Libanonu.

Tamní terorististické hnutí Hizballáh, které ovládá Írán, už dříve přislíbilo svým „palestinským bratrům“ podporu. Podle zdrojů televize al-Džazíra libanonští radikálové odpálili hraniční zeď a v oblasti je slyšet střelba. Agentura Reuters uvedla, že izraelská armáda vypálila na jih Libanonu několik raket.

Při ostřelování v jižním Libanonu poblíž hranic v pátek zemřel pracovník agentury Reuters. Ta úmrtí svého kameramana potvrdila, podle agentury tragický incident zachytila kamera, jejíž záběry se živě streamovaly. Záznam byl ale později z internetu odstraněn.

Podle agentury AP střela vypálená z Izraele zasáhla skupinu mezinárodních novinářů, kteří sledovali situaci z libanonské strany hranice. Mezi šesti zraněnými jsou i reportérka a kameraman stanice al-Džazíra a další dva pracovníci agentury Reuters.

Obavy z eskalace panují i na okupovaném Západním břehu, který sousedí s Jordánskem. Televize al-Džazíra informovala, že jordánská policie zasáhla proti stovkám demonstrantů, kteří se snažili dostat k hlavnímu přechodu do Izraele.