Izrael útočil v Pásmu Gazy, mezi mrtvými jsou vysoce postavení teroristé i civilisté

Horizont ČT24: Izraelské útoky v Pásmu Gazy (zdroj: ČT24)

Při izraelském útoku na Pásmo Gazy v noci na úterý zahynulo patnáct lidí, uvedly palestinské úřady. Nejméně deset z nich byli civilisté včetně čtyř dětí, píše agentura Reuters. Při útoku přišli o život také tři vysoce postavení představitelé teroristické skupiny Islámský džihád. Druhé nejsilnější hnutí v Pásmu Gazy po vládnoucím Hamasu slíbilo své vůdce pomstít. Izraelská armáda informovala o deseti mrtvých, podle ní byl útok veden s přesností a jeho cílem bylo vedení a infrastruktura islamistické organizace. Podle tamních médií rozhodli o operaci „Štít a šíp“ premiér Benjamin Netanjahu a ministr obrany Joav Galant.

Kromě patnácti mrtvých si nálety podle palestinských představitelů vyžádaly také dvacet zraněných. Podle Islámského džihádu zahynuly kromě tří vysoce postavených členů hnutí také jejich ženy a několik dětí. Hnutí uvedlo, že „odpor bude pokračovat“ a že nehodlá opustit své pozice.

Deník The Jerusalem Post napsal, že Netanjahu o chystané operaci, ovšem bez přesného data, informoval v pondělí amerického koordinátora národní bezpečnosti pro Blízký východ Bretta McGurka a amerického diplomata Amose Hochsteina. „Izraelské obranné síly spustily překvapivou operaci nazvanou Štít a šíp, která cílila na tři teroristické lídry z organizace Islámský džihád,“ potvrdil následně informaci arabskojazyčný mluvčí izraelské armády Avichaj Adraee.

Podle izraelské armády byl útok, do kterého se zapojilo na čtyřicet letadel, veden „profesionálně a s přesností“. Kromě vedení skupiny cílil také na vojenskou infrastrukturu a zařízení na výrobu zbraní islamistické skupiny. „Jsme si vědomi některých vedlejších škod,“ uvedl mluvčí izraelské armády, podle kterého se situace teprve vyjasní.

Palestinské ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že po nočním bombardování zemřeli ve městě Chán Júnis na jihu pásma po dalším izraelském útoku odpoledne další dva Palestinci. Podle izraelské armády útok cílil na skupinu ozbrojenců. Zdroj televize Al-Džazíra ale uvedl, že dva mrtví Palestinci byli civilisté.

Teroristé potvrdili smrt tří svých velitelů

Islámský džihád v prohlášení, na které odkazuje agentura AFP, potvrdil smrt tří představitelů svého ozbrojeného křídla, brigád al-Kuds. Jsou jimi šéf brigád pro Pásmo Gazy Džihád Ghannám, velitel pro severní část tohoto regionu Chalíl Báchtiní a také vůdce vojenských akcí na okupovaném Západním břehu Jordánu Tárik Izzaddín.

Organizace rovněž odsoudila „zbabělý sionistický zločin“ a slíbila, že zabité vůdce pomstí. Mluvčí Hamasu Házim Kásim uvedl, že Izrael ponese odpovědnost za následky této eskalace. „Vraždění vůdců (palestinských skupin) nepřinese okupantům bezpečnost, ale posílí odpor,“ uvedl Kásim podle AFP.

„Tento odporný čin jen zvyšuje naši víru v Alláha, smíření s osudem a vytrvání na cestě, na kterou se dali naši mučedníci. Tato cesta povede k porážce nepřítele,“ doplnil Abú Hamza, mluvčí Palestinského islámského džihádu.

Pohřby zabitých obyvatel Gazy proběhly už během úterního odpoledne. „Nechť je Alláh pomstí. Alláh mě naplňuje. Budeme pochodovat na Jeruzalém a budeme mít miliony mučedníků,“ prohlásila jedna z obyvatelek Gazy. 

Ghannám byl zodpovědný za poslední ostřelování Izraele, tvrdí tamní armáda

Izraelská armáda Ghannáma prezentuje jako jednoho z nejdůležitějších vůdců Islámského džihádu a tvrdí, že Báchtiní byl zodpovědný za odpalování raket z Pásma Gazy na Izrael v posledních třiceti dnech. K Izzaddínovi uvádí, že v poslední době řídil několik útoků proti izraelským civilistům na Západním břehu Jordánu.

Jeden ze svědků agentuře Reuters řekl, že zaslechl dvojici výbuchů na území, které léta čelí izraelské blokádě kvůli tomu, že v něm vládne teroristické hnutí Hamas. DPA s odvoláním na svědky a palestinské zdroje uvedla, že izraelské drony zasáhly dvě budovy patřící Islámskému džihádu. Obě byly těžce poškozeny a hoří. 

Před týdnem útočili teroristé na Izrael

Útoky se uskutečnily necelý týden poté, co na Izrael z Pásma Gazy ozbrojenci vystřelili přes sto raket v reakci na úmrtí činitele Islámského džihádu, který v izraelském vězení držel 86 dní hladovku.

Také tentokrát Izrael počítá s možností odvety, a uzavřel proto podle listu The Jerusalem Post hraniční přechody do Gazy. Izraelcům žijícím poblíž tohoto pásma při Středozemním moři nařídil, aby do středy zůstali v blízkosti krytů. Školy zde budou do úterý zavřené. „Už jsme na to docela zvyklí, je to pak pokaždé. Víte, tohle je něco, co tu zažíváme už víc než deset let,“ komentoval dění v okolí Meir Azouly, obyvatel jihoizraelského města Aškelon.

Od začátku roku bylo podle statistiky AFP založené na izraelských a palestinských oficiálních zdrojích při násilnostech souvisejících s izraelsko-palestinským konfliktem zabito nejméně 120 Palestinců, devatenáct Izraelců, jeden Ukrajinec a jeden Ital.