Izrael při razii v nemocnici al-Šífa zadržel pět set islamistů, tvrdí armáda

Izraelští vojáci při zásahu v nemocnici al-Šífa v Pásmu Gazy, která trvá už týden a stále pokračuje, zadrželi prokazatelně již pět set členů teroristických hnutí Hamás či Palestinský islámský džihád, informoval v pondělí server The Times of Israel. Podle Izraelských obranných sil (IDF) se islamisté zabarikádovali v nemocnici a pálí na vojáky z minometů. Hamás prohlásil, že během razie zemřelo nejméně třináct pacientů, upozornil deník The New York Times (NYT).

V neděli armáda uváděla, že z osmi set podezřelých osob, které při zátahu zadržela, se u 480 potvrdilo, že jsou členy islamistických hnutí, proti nimž vede Izrael válku v odvetě za říjnové teroristické útoky.

Izraelské jednotky vstoupily do nemocnice al-Šífa, největšího a jednoho z mála dosud funkčních zdravotnických zařízení na izolovaném palestinském území, už minulé pondělí. Od té doby prohledávají rozsáhlý komplex, který je podle tvrzení Izraele napojený na síť podzemních tunelů a slouží jako základna pro bojovníky Hamásu a dalších islamistických skupin. Hamás i zdravotnický personál popírají, že areál nemocnice zneužívají k vojenským účelům.

Mluvčí armády Daniel Hagari popsal opačnou situaci. „Hamás v al-Šífě střílí z jednotky intenzivní péče a z porodního oddělení a vrhá výbušná zařízení z oddělení popálenin. Teroristé, kteří se ukrývají v okolí nemocnice, pálili na naše vojáky z minometů, a způsobili tak rozsáhlé škody na nemocničních budovách,“ prohlásil Hagari. Zátah v nemocnici podle něj probíhá precizně a vojáci při něm postupují s maximálním ohledem na pacienty a zdravotnický personál. Hagari zároveň zopakoval bilanci 170 zabitých palestinských ozbrojenců, kterou IDF uváděla už v pátek.

Hamás tvrdí, že při zátahu armády v al-Šífě zemřelo nejméně třináct pacientů, kterým byly údajně odebrány léky nebo jim přestaly fungovat ventilátory poté, co izraelské síly odpojily nemocnici od elektřiny, napsal deník NYT.

Střety v Chán Júnisu

V jižní části Pásma Gazy pak vojáci v rámci nové a stále pokračující ofenzivy proti Hamásu v okolí nemocnice Amal ve městě Chán Júnis zabili zhruba dvacet ozbrojenců. Vyšetřovatelé tajné služby Šin Bet a vojenského zpravodajství vyslechli v terénu desítky podezřelých, tvrdí armáda s tím, že zároveň umožnila evakuaci stovek palestinských civilistů z oblasti. V nemocničních areálech hledají útočiště mnozí z těch, kteří byli nuceni uprchnout před válkou z domovů.

Armáda v pravidelné ranní zprávě dále uvedla, že izraelské vzdušné síly včetně útočných vrtulníků a bezpilotních letounů za uplynulý den udeřily proti zhruba padesáti cílům na celém území Pásma Gazy a zabily asi desítku ozbrojenců.

Židovský stát zahájil vojenskou ofenzivu v Pásmu Gazy po teroristickém útoku z loňského 7. října, kdy islamističtí ozbrojenci v izraelském pohraničí pozabíjeli téměř dvanáct set lidí a dalších zhruba 250 osob zavlekli na palestinské území. Při prvním a dosud jediném klidu zbraní na konci listopadu byla propuštěna necelá polovina rukojmích.

Ministerstvo zdravotnictví v Gaze, které je pod kontrolou Hamásu, v pondělí uvedlo, že od začátku války v Pásmu Gazy zahynulo v důsledku bojů nejméně 32 333 Palestinců, z toho 107 za uplynulých 24 hodin, a 74 694 dalších bylo zraněno. Údaje nelze ve válečných podmínkách nezávisle ověřit. Nerozlišují však mezi civilisty a palestinskými bojovníky, kterých podle Izraele jeho armáda zabila přes třináct tisíc. Dalších asi tisíc ozbrojenců přišlo o život bezprostředně po útoku 7. října ještě na území Izraele. V bojích od října dosud padlo také 251 izraelských vojáků.