Izraelská armáda převzala kontrolu nad nemocnicí al-Šífa

Izraelská armáda (IDF) zasáhla v nemocnici al-Šífa, která je největší v Pásmu Gazy. Akci provedla na základě informací, že se tam nacházejí vysoce postavení představitelé palestinské teroristické organizace Hamás. Později IDF oznámila, že při přestřelkách v areálu zdravotnického zařízení zabila dvacet členů Hamásu, zadržela desítky dalších a nad nemocnicí převzala kontrolu. Při akci také zemřel jeden izraelský voják. Podle palestinských úřadů, které ovládá Hamás, si operace vyžádala mnoho obětí a způsobila rozsáhlý požár v jedné z budov areálu.

Izraelská armáda označila svůj zásah v nemocnici ve městě Gaza za „precizní“ a poznamenala, že svým jednotkám nařídila, aby postupovaly „opatrně“ a přijaly opatření k ochraně pacientů, civilistů a zdravotnického personálu. „Víme, že vysoce postavení teroristé Hamásu se přeskupili uvnitř nemocnice al-Šífa v Gaze a používají ji pro řízení útoků proti Izraeli,“ prohlásil mluvčí izraelské armády Daniel Hagari.

Armáda uvedla, že při vstupu do areálu čelila střelbě, izraelská armáda zveřejnila záběry z dronu, které podle ní takové tvrzení potvrzují. „Naše jednotky pokračují v operacích v areálu nemocnice,“ uvedla IDF a vyzvala zbývající příslušníky Hamásu, kteří se v nemocnici ukrývají, aby se vzdali. Dodala, že podle jejích poznatků se v oblasti nenacházejí žádní izraelští rukojmí.

Při razii v nemocnici zemřel jeden izraelský voják, celkový počet padlých IDF ve válce s Hamásem stoupl na 250, napsal server The Times of Israel (ToI).

Reakce Hamásu

Ministerstvo zdravotnictví Gazy ovládané Hamásem tvrdí, že u vchodu do nemocničního komplexu vypukl požár, který způsobil udušení vysídlených žen a dětí v nemocnici. Komunikace podle něj byla přerušena a lidé zůstali uvězněni uvnitř chirurgických a pohotovostních jednotek jedné z budov, napsala agentura Reuters.

Podle resortu zde „jsou oběti, včetně mrtvých a zraněných, a není možné nikoho zachránit kvůli intenzitě požáru a zaměření na každého, kdo se přiblíží k oknům“. Pacienti a zdravotnický personál nemocnice al-Šifa nedostali před akcí příkaz k evakuaci, ale armáda uvedla, že vytvořila koridory pro civilisty, aby mohli z areálu odejít. Nemocnici využívá jako úkryt mnoho palestinských uprchlíků, kteří museli před boji opustit své domovy.

Armáda současně vybídla i Palestince, kteří žijí v blízkosti nemocnice, a obyvatele sousední čtvrti Rimál, aby se evakuovali do „humanitární zóny“ na pobřeží v jižní části města. Za tímto účelem zveřejnila mapku zón, které je třeba opustit, a shazovala nad městem letáky s výzvou k odchodu. Izrael už v úvodu své pozemní ofenzivy loni v říjnu nabádal všechny obyvatele severní Gazy, aby odešli na jih, podle ToI nicméně v oblasti zůstalo na 300 tisíc lidí, kteří přežívají v čím dál otřesnějších podmínkách.

„Najednou jsme uslyšeli výbuchy, několik vzdušných náletů a brzy se začaly po silnici od západu valit tanky, které mířily k al-Šífě, nato zvuky střelby a výbuchů zesílily,“ řekl agentuře Reuters přes mobilní aplikaci dvaatřicetiletý Muhammad Alí, který bydlí asi kilometr od nemocnice. „Nevíme, co se děje, ale vypadalo to jako nová invaze do Gazy,“ dodal s tím, že vojenské operace začaly kolem jedné hodiny ranní (o půlnoci středoevropského času).

Také lékaři si stěžují, že jsou zablokováni na odděleních a nemohou poskytnout pomoc raněným. „Do prvního patra naší budovy dopadl granát a zranil několik lidí. Jeden člověk zemřel – nepodařilo se nám ho zachránit. Pracujeme v podstatě jen s první pomocí, nemůžeme operovat, protože tu není elektřina ani voda, přístroje nefungují,“ řekl BBC jednatřicetiletý chirurg Amír Džidbah.

Izrael v daném zdravotnickém zařízení zasahoval už v listopadu. Několikadenní razie tehdy vyvolala mezinárodní vlnu kritiky, která přicházela zejména od představitelů arabských zemí a OSN kvůli podmínkám, v jakých v nemocnici přežívali a umírali pacienti. Izrael pod nemocnicí objevil tunely, které podle něj Hamás využíval jako kontrolní a velitelská centra.