Izrael i Palestina se obviňují z porušení příměří

Izrael v neděli zasáhla raketa odpálená z Pásma Gazy, uvedla izraelská armáda. Raketa mířila na město Aškelon na jihu země, dopadla na volné prostranství a nezpůsobila žádné škody ani zranění, dodala podle listu The Times of Israel armáda. Palestinci zase informovali o náletu na severu Gazy. V oblasti přitom mělo od soboty platit příměří, které po pěti dnech bojů zprostředkoval Egypt. Palestinské zdroje uvedly, že raketa byla vypálena kvůli technické chybě. Radikálové prý i nadále chtějí dodržovat příměří.

Jak poznamenala izraelská média, systém protivzdušné obrany Iron Dome nebyl spuštěn, protože raketa nesměřovala k obydlené oblasti. V Aškelonu a jeho okolí se předtím rozezněly sirény upozorňující na možné nebezpečí.

Palestinská média o něco později informovala o izraelském náletu na severu Gazy, údajně bylo zasaženo pozorovací stanoviště radikálů. Izraelská armáda tyto informace zatím nepotvrdila.

Během dne byl přitom klid zbraní dodržován a nenarušily ho žádné raketové poplachy ani stíhačky na obloze. Oddělení izraelského ministerstva obrany COGAT, které dohlíží na civilní aktivity na palestinských územích, oznámilo dopoledne „částečné a postupné znovuotevření“ přechodu Erez, který umožňuje Palestincům tranzit přes Izrael, a Kerem Šalom, jediného izraelského přechodu pro zboží do Pásma Gazy.

Izrael zahájil v úterý operaci Štít a šíp, při níž cílil na infrastrukturu hnutí Islámský džihád v Pásmu Gazy. Od zahájení operace izraelská armáda zabila šest vrchních velitelů hnutí. O život přišlo podle OSN také nejméně 13 civilistů, včetně žen a dětí. Eskalace byla nejsilnějším střetem mezi ozbrojenci v Pásmu Gazy a Izraelem od srpna 2022.

Islámský džihád, největší ozbrojená skupina v Pásmu Gazy po vládnoucím islamistickém Hamásu, za pět dní vypálil přes tisíc raket, některé z nich hluboko do izraelského území. O život kvůli tomu přišla v Izraeli jedna Izraelka a jeden Palestinec. Spojené státy, Evropská unie a Izrael označují hnutí Islámský džihád za „teroristické“.  

O život přišlo 34 Palestinců

Od úterý si střety mezi Izraelem a ozbrojenými skupinami v Pásmu Gazy vyžádaly životy 34 Palestinců – posledního z nich, dělníka pracujícího v Izraeli, zabila v sobotu palestinská raketa. Podle palestinského ministerstva zdravotnictví bylo v Pásmu Gazy zraněno 190 lidí. Na izraelské straně přišla o život ve městě Rehovot u Tel Avivu osmdesátiletá žena a 30 lidí bylo zraněno, uvedla AFP.

Pásmo Gazy ovládá od roku 2007 palestinské radikální hnutí Hamás, které tam převzalo moc dva roky poté, co bylo z tohoto území evakuováno všech 21 židovských osad. Izrael se tak stáhl na základě mírových dohod z Pásma Gazy, jehož se zmocnil za války v roce 1967 spolu se Západním břehem Jordánu a východním Jeruzalémem. Zbylá dvě území dál okupuje.