Irák získal zpět z USA a jiných zemí tisíce ukradených starodávných cenností

Více než 17 tisíc starodávných uměleckých děl ukradených v Iráku a vrácených ze Spojených států a dalších zemí převzalo irácké ministerstvo kultury. Je to největší objem vrácených památek v historii země, napsala agentura AP. Většina předmětů se datuje z doby před čtyřmi tisíci lety, kdy se v této oblasti rozkládaly starověké říše.

Jednání o návratu většiny děl završil irácký premiér Mustafá Kázimí během své nedávné cesty ve Spojených státech. Další se vrátily z Japonska, Nizozemska a Itálie, uvedli na společné tiskové konferenci ministr zahraničí Fuád Husajn a kultury Hasan Nazím.

„Na tomto poli nás stále ještě čeká spousta práce. Stále ještě existují tisíce předmětů, které byly propašovány ze země,“ dodal Nazím. „Rezoluce OSN nás podporují v mezinárodní komunitě a na naší straně jsou také zákony zemí, do nichž byly tyto předměty propašovány.“

Díla byla ministerstvu kultury předána ve velkých dřevěných bednách. Ministerstvo už nechalo některé z nich vystavit, ale nejvýznamnější kusy budou nejprve posouzeny a až poté vystaveny v Iráckém národním muzeu.

Dlouholetá mise

Irácké starožitnosti byly ukradeny během desítek let války a nestability od roku 2003, kdy Spojenými státy vedená invaze svrhla vládu Saddáma Husajna.

Od Husajnova svržení se irácká vláda snaží získávat své starožitnosti zpět. Archeologická naleziště po celé zemi jsou nadále značně zanedbaná kvůli nedostatku financí.

Osídlení nynějšího Iráku se datuje již do šestého tisíciletí před naším letopočtem, kdy se pro tuto oblast ujal řecký název Mezopotámie, tedy území mezi řekami (Eufrat a Tigris). Později zde založili slavnou civilizaci Sumerové, kteří mimo jiné na počátku třetího tisíciletí před naším letopočtem používali klínové písmo.