Filipíny odmítají spolupracovat s Mezinárodním trestním soudem při vyšetřování zločinů

Filipíny nebudou spolupracovat s Mezinárodním trestním soudem (ICC) při vyšetřování možných zločinů proti lidskosti spáchaných v rámci války proti drogám vedené prezidentem Rodrigem Dutertem. Podle agentury Reuters to oznámil prezidentův právní poradce.

Soudci ICC ve středu povolili zahájit vyšetřování vražd spáchaných během boje proti drogám na Filipínách. Rozhodnutí uvítaly skupiny na ochranu lidských práv. Soudci dospěli k závěru, že materiály, které poskytli prokurátoři, dokládají, že válku proti drogám nelze považovat za legitimní vymáhání práva, nýbrž za systematický útok na civilisty.

Na Filipínách bylo podle oficiálních statistik zavražděno na šest tisíc převážně chudých uživatelů drog. Podle organizací hájících lidská práva bylo ve skutečnosti vražd mnohem více.

Vyšetřovatelům zakážou vstup do země

Duterte se v minulosti pokusil vyšetřování zpochybnit a jeho hlavní právní poradce Salvador Panelo uvedl, že ICC nemá na Filipínách jurisdikci. „Prezidentův postoj se nezměnil. ICC je od počátku odhodláno pokračovat v tomto případu v rozporu s naší ústavou a dokonce v rozporu s vlastním Římským statutem,“ řekl Panelo rozhlasové stanici DZBB. Upozornil, že vyšetřovatelům ICC nebude umožněn vstup do země.

V březnu 2018 Duterte rozhodl o odstoupení Filipín od zakládající smlouvy ICC. Podle statutu však ICC má jurisdikci pokud jde o zločiny spáchané v letech 2016 až 2019, píše Reuters.

Duterte byl dříve starostou města Davao, kde se odehrálo mnoho vražd uživatelů drog. Do prezidentského křesla jej vynesl slib, že se vypořádá s drogami a korupcí. Šestileté funkční období mu skončí v červnu příštího roku, 76letý politik však plánuje usilovat o post viceprezidenta.

Na Filipínách se Duterte stále těší značné oblibě a v minulosti vyzval ICC, aby ho soudilo. Poznamenal přitom, že nikdy nepopřel, že je schopen zabíjet lidi, kteří chtějí zemi zničit.