Facebook i Twitter zablokovaly článek proti Bidenovi, prý může jít o ruskou dezinformační kampaň. Cenzura, oponují kritici

Článek, který možná zamíchá americkými prezidentskými volbami, a to hned z několika důvodů, vydal v týdnu americký bulvární deník New York Post. Text je plný obvinění proti synovi kandidáta na prezidenta Joea Bidena. Původ informací je ale pochybný, data prý našel opravář počítačů a do redakce se dostaly přes osobního právníka Donalda Trumpa. Výsledný text začali lidé sdílet na sociálních sítích, Facebook i Twitter ale možnost sdílení rychle omezili z obavy, že jde o dezinformační kampaň vedenou z Ruska. Kritika přišla vzápětí – obě platformy podle ní cenzurují a nahrávají Bidenovi. Aféru rozebere nedělní Newsroom ČT24.

Jde v podstatě pouze o jeden e-mail. Na adresu Huntera Bidena, který je synem nynějšího kandidáta na prezidenta USA Joa Bidena, ho před pár lety poslal jeden z šéfů ukrajinské plynařské firmy Burisma. Bidenovi mladšímu, který tehdy ve firmě pracoval, v něm děkoval za schůzku s jeho otcem, v té době viceprezidentem USA. Po setkání měl Biden starší například zařídit propuštění prokurátora, který ukrajinskou firmu vyšetřoval.

Podstata aféry, kterou tyto informace vyvolaly, ale není ani tak v obsahu informací, jako v tom, jak k nim přistoupily sociální sítě. Facebook zakázal sdílení článku, Twitter ho rovnou smazal. Teprve po kritice ho opět odemkl.

„Vstoupily, ne poprvé, ale velmi výrazně, do politického boje, kdy najednou převzaly zodpovědnost a v podstatě připustily, že jsou moderátorem debaty. Připustily, že se chovají jako médium, protože médium se chová tak, že vybírá zprávy,“ kritizuje rozhodnutí obou sociálních sítí šéfredaktor portálu Info.cz Michal Půr.

Zdroj neznámý

Sociální sítě k blokaci přistoupily kvůli nejasnosti zdroje e-mailů a dalších dat. Do redakce deníku New York Post je prý přinesl osobní Trumpův právník Rudi Giuliani. Ten je získal od člověka, který měl opravovat počítač, který si pak nikdo nevyzvedl. Právě na harddisku tohoto počítače byl údajně zálohován i zmíněný e-mail.

„Je to součástí našeho běžného postupu proti šíření dezinformací. Dočasně omezíme sdílení zprávy, dokud nebudou ověřena všechna fakta,“ reagoval na kritiku mluvčí Facebooku Andy Stone. Twitterová pravidla zase hovoří o tom, že síť nechce podporovat hackerství tím, že bude umožňovat sdílení materiálů, které jsou pravděpodobně získané nelegálně.

Smazání článek ještě zatraktivnilo

Podle experta na nová média Josefa Šlerky sociální sítě svým jednáním na text ještě víc upozornily. „Facebook omezil dosah vidění toho článku, Twitter ho smazal, a to spustilo něco, čemu se říká Streisand efekt, protože po protestech ho zase pustil ven, čímž o něj ještě víc zvýšil zájem. Kdyby to býval neudělal, pravděpodobně by článek neměl tolik pozornosti. Otázka zní, proč to vlastně Twitter udělal. Můžeme v tom vidět, co chceme, můžeme v tom vidět vměšování do voleb,“ přibližuje Šlerka ze Studií nových médií na Filozofické fakultě Karlovy univerzity.

V USA kvůli tomuto kroku zaznívá kritika hlavně od voličů stávajícího prezidenta. „Prezidentu Trumpovi se dlouho daří prosazovat svou agendu právě prostřednictvím Twitteru a Facebooku, takže tohle je situace, která je pro něj před volbami nepříjemná,“ upozorňuje bývalá zpravodajka Českého rozhlasu v USA a Rusku Lenka Kabrhelová.