Estonsko vyhostí ruského diplomata. Jde o odvetu za vykázání konzula z Petrohradu

Estonské ministerstvo zahraničí si předvolalo ruského velvyslance v Tallinnu a předalo mu nótu o prohlášení jednoho z diplomatů ruského velvyslanectví za nežádoucí osobu. Uvedl to list Kommersant. Je to podle něj odveta za předchozí vyhoštění estonského konzula v Petrohradě Marta Latteho.

Minulý týden Latteho zadržela ruská kontrarozvědka, která tvrdí, že Latte přebíral utajované materiály od ruského občana. Estonsko tuto verzi zadržení odmítlo jako zinscenovanou provokaci. Nyní reaguje na diplomatické úrovni. 

„Jde o odpověď na rozhodnutí vyhostit našeho konzula z Ruska. Taková je zažitá mezinárodní diplomatická praxe a tak velí princip reciprocity,“ uvedla estonská diplomacie. Současně vyjádřila naději, že toto rozhodnutí neuškodí vzájemným vztahům. Ujistila také, že Estonsko má nadále zájem o konstruktivní vztahy a dobré sousedství, nicméně lituje, že Rusko si zvolilo „nikoliv přátelský“ přístup k Evropské unii a jejím členům.

Vztahy mezi Ruskem a některými evropskými státy v posledních měsících poznamenala řada diplomatických roztržek. S Ruskem si navzájem vyhostily diplomaty například Itálie, Bulharsko, Rumunsko i Česká republika.