Ruští agenti zadrželi estonského diplomata, podezírají ho ze špionáže. Dle Tallinu jde o provokaci

Agenti ruské tajné služby FSB v Petrohradě zadrželi estonského konzula, který podle nich získával utajované informace od ruského občana. S odvoláním na FSB o tom informovala ruská tisková agentura TASS. Podle Tallinu se jedná o provokaci ze strany Moskvy.

FSB v prohlášení uvedla, že diplomata Marta Latteho agenti chytili přímo při činu. Kromě toho služba o zadržení nezveřejnila podrobnosti. Dodala pouze, že „takové aktivity jsou neslučitelné se statusem diplomatického pracovníka a jsou vůči Rusku otevřeně nepřátelské“.

„Vůči zahraničnímu diplomatovi budou uplatněna opatření v souladu s normami mezinárodního práva,“ píše dál FSB v prohlášení.

„Obvinění, že měl dokumenty podléhající utajení, jsou absolutně nepodložená. Je to provokace. Celý incident je zinscenovaný,“ sdělila agentuře Reuters mluvčí estonského ministerstva zahraničí. Konzula podle ní FSB na hodinu a půl zadržela, když odcházel z pracovní schůzky na petrohradské univerzitě.

„Myslíme si, že je to další příklad toho, že si Rusko vybralo konfrontaci místo změny negativního trendu ve vztazích s členskými státy EU,“ dodala estonská mluvčí.

Ruské vztahy s evropskými státy v posledních měsících poznamenala řada diplomatických roztržek. S Ruskem si navzájem vyhostily diplomaty Itálie, Bulharsko, Rumunsko i Česko.

Česko-ruská roztržka začala po oznámení Prahy, že z výbuchů v muničním skladě ve Vrběticích v roce 2014 jsou důvodně podezřelí agenti ruské vojenské rozvědky GRU. Česko a Rusko si následně vzájemně vypověděly desítky diplomatů. Na znamení solidarity s Českem vypověděly ruské diplomaty i další země včetně Estonska. Ruská ambasáda tehdy krok Tallinu označila za nikoli přátelský a ničím nepodložený, píše Reuters.