TÉMA

Utajované informace

Moskevský soud poslal podnikatele na 14 let do vězení za vlastizradu

Ruský soud uznal vinným z vlastizrady zakladatele počítačové firmy Group-IB Ilju Sačkova a poslal ho na 14 let do vězení. Informovaly o tom ruské tiskové agentury. Podle obžaloby Sačkov předal utajované informace zahraničním rozvědkám. Podnikatel už dříve vinu odmítl a jeho obhájce uvedl, že se proti verdiktu odvolá. Sačkovovi bývalí kolegové uvedli, že středa je černý den pro kybernetickou bezpečnost.
26. 7. 2023Aktualizováno26. 7. 2023, 15:37|

Mohl jsem to odtajnit, ukazuje Trump podle nahrávky důvěrný dokument, který už nesměl mít

Do amerických médií unikla nahrávka z léta 2021, která je mezi klíčovými důkazy federálních prokurátorů proti americkému exprezidentovi Donaldu Trumpovi v kauze neoprávněného držení vládních dokumentů. Trump na ní před několika lidmi mluví o informacích od ministerstva obrany, které označuje za „vysoce důvěrné“ a které má zřejmě před sebou. Přiznává, že dokumenty mohl odtajnit, když byl ve funkci, ale neučinil tak, a listiny tak jsou stále „tajemstvím“. Po odchodu z funkce přitom neměl právo takové dokumenty přechovávat, natož je ukazovat svým hostům.
27. 6. 2023|

Bezpečnostní úřad zkontroluje, jak Hrad zachází s tajnými dokumenty. Skartaci listiny prověřuje i ministerstvo

Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) podle zjištění České televize zkontroluje, jak Kancelář prezidenta republiky zachází s utajovanými dokumenty. Prověření začne 21. února. Na Hradě již začala desetidenní kontrola ministerstva vnitra, která se také týká zacházení s listinami. Zástupci resortu se zajímají o to, jak kancelář přistupuje ke skartaci listin. Skartováno bylo na Hradě například rozhodnutí o udělení státního vyznamenání předsedovi Ústavního soudu Pavlu Rychetskému, které si prezident později rozmyslel. Stejně byla zničena i zpráva kontrarozvědky o vyšetřování výbuchů ve Vrběticích. Hrad uvedl, že nepochybil.
14. 2. 2022Aktualizováno14. 2. 2022, 21:01|

Ruští agenti zadrželi estonského diplomata, podezírají ho ze špionáže. Dle Tallinu jde o provokaci

Agenti ruské tajné služby FSB v Petrohradě zadrželi estonského konzula, který podle nich získával utajované informace od ruského občana. S odvoláním na FSB o tom informovala ruská tisková agentura TASS. Podle Tallinu se jedná o provokaci ze strany Moskvy.
6. 7. 2021|