Dým z požárů dusí australské Sydney. Celé pobřeží Nového Jižního Walesu je v plamenech

Severně od Sydney hasiči bojují s rozsáhlými požáry. Největší město v Austrálii zahalil hustý dým, který dusí obyvatele. Ve státě Nový Jižní Wales napočítali podle stanice BBC až sto ohnisek. Hoří i ve státech Viktorie, Jižní Austrálie a Queensland. K rychlému šíření plamenů pomáhá čtyřicetistupňové vedro, vítr a sucho. Od října zemřelo šest lidí, zničeno bylo na sedm set domů.

V Novém Jižním Walesu shořelo 1,6 milionu hektarů porostů a v současné době ohně spalují celé pobřeží státu. List Sydney Morning Herald v pátek opatřil svou první stránku titulkem Stát hoří, Sydney se dusí.

Znečištění ovzduší v pětimilionovém Sydney dosáhlo nebezpečné hranice. Podle úřadů se v nemocnicích v posledním týdnu zvýšil příjem pacientů o čtvrtinu, mnoho lidí má dýchací potíže.

Horizont ČT24: Požáry v Austrálii (zdroj: ČT24)

Úřady vyzývají občany, aby nevycházeli, podle BBC ale kouř proniká i do budov. Sportovní federace ruší zápasy juniorských týmů a nedoporučují venkovní trénink.

Agentura Reuters uvedla, že na východě země je 150 ohnisek, hasiči se však zaměřili na osm ohňů, jež ohrožují Sydney.

„Jsou velmi silné a očekává se, že se budou šířit na východ, bohužel k více osídleným místům, vesnicím a k izolovaným obydlím,“ varoval Shane Fitzsimmons z místní hasičské služby.

Austrálii sužují lesní požáry, ohrožují i největší město Sydney (zdroj: EBU)

Pomoc nabídla Kanada i USA

Podle úřadů hoří severně od Sydney na několika místech na celkem 300 tisících hektarech. S ohněm bojují asi dva tisíce hasičů. Do Nového Jižního Walesu přijeli pomáhat i skupiny z USA a Kanady.

„Dým z požárů zasahuje komunity až po Nový Zéland, jak dokládají satelitní snímky. Jedná se o mimořádně rozsáhlé požáry,“ podotkl komisař hasičského sboru Shane Fitzsimmons.

Austrálie zápasí s požáry každé léto, ale ty letošní začaly dříve než obvykle a jsou intenzivnější. Australský meteorologický úřad soudí, že klimatické změny způsobují extrémní horko a umocňují další přírodní katastrofy, například sucho. 

Živel přitom neohrožuje jen lidi, v buši žije řada zvířat, která často nemají kam utéct. Pozornost vzbudilo nedávno dojemné video ze záchrany jednoho medvídka koaly. Ten však utrpěl tak silné popáleniny, že následkům i přes veškerou péči veterinářů nakonec podlehl.

Čtrnáctiletý koala symbolem australských požárů. Z plamenů ho zachránila náhodná kolemjdoucí (zdroj: ČT24)