Dva Zlaté glóby pro Bohemian Rhapsody. Lady Gaga získala sošku „jen“ za nejlepší píseň

Zlaté glóby vybraly nejlepší filmy minulého roku (zdroj: ČT24)

Nejlepším dramatem loňského roku je podle zahraničních novinářů v Hollywoodu životopisný snímek Bohemian Rhapsody o kapele Queen. Cenu Zlatý glóbus si odnesl i představitel zpěváka Freddieho Mercuryho Rami Malek. Nejlepší komedií byl zvolen film Green Book. A bodoval rovněž mexický černobílý film Roma, který získal cenu pro nejlepší zahraniční film. Sošku si odnesl i jeho režisér Alfonso Cuarón.

Jako nejlepší herečku ocenila porota Glenn Closeovou – zazářila ve snímku Žena (The Wife), ve kterém hrála manželku spisovatele oceněného Nobelovou cenou za literaturu. Překvapená a dojatá Closeová v děkovném projevu zdůraznila, že ženy mají následovat své sny, což se nepodařilo její filmové postavě; zmínila také příběh své matky, která to neudělala.

„Jsme pečovatelky, máme děti, manžely – ale musíme mít také osobní naplnění. Moje matka obětovala celý svůj život mému otci, a když jí bylo přes osmdesát let, svěřila se mi, že cítí, že v životě ničeho nedosáhla,“ zdůraznila herečka, která získala Zlatý glóbus už potřetí.

Za favoritku byla přitom považována zpěvačka Lady Gaga se snímkem Zrodila se hvězda (A Star Is Born). Tento film nakonec porotu přesvědčil jen v kategorii „nejlepší originální píseň“ – za skladbu Shallow.

Lady Gaga oblékla na předávání cen výraznou róbu, kterou se odkázala na herečku Judy Garlandovou, jež roli ve stejném příběhu rodící se hvězdy ztvárnila před více než šesti dekádami.

Dvě sošky pro Bohemian Rhapsody, tři pro tragikomedii Green Book

Dvě ceny – za nejlepší drama a za nejlepší herecký výkon v hlavní roli, který podal Rami Malek  – si připsal životopisný film o frontmanovi legendární kapely Queen Freddiem Mercurym. Znamená to, že snímek, ke kterému měla řada kritiků výhrady a který v průběhu natáčení provázely problémy vedoucí až k výměně režiséra, zřejmě není bez šance na Oscara.

Za vítěze Zlatých glóbů se může považovat také tragikomedie Green Book (Jak projet bezpečně Jihem) podle skutečného příběhu černošského pianisty Donalda „Dona“ Shirleyho. Ten se pod ochranou italského řidiče, bývalého vyhazovače, odváží vyrazit na koncertní turné napříč Spojenými státy až do jižanských států, kde platí rasová segregace.

Snímek o americkém rasismu v šedesátých letech získal ocenění za nejlepší komedii, nejlepší scénář a se soškou pro nejlepšího herce ve vedlejší roli odešel také Mahershala Ali. „Žijeme v době, kdy je společnost rozdělena. Ale tenhle příběh mi dává naději,“ prohlásil režisér Peter Farrelly s odkazem na přátelství hlavních postav.

Nejlepším cizojazyčným filmem je podle poroty černobílý snímek Roma. Jeho tvůrce Alfonso Cuarón byl oceněn také za režii. Snímek natáčený v autorově rodném Mexiku se vrací do 70. let, kdy v Cuarónově dobře situované rodině pracovala mladá Cleo mixtéckého původu.

Soška pro Romu znamená další „zářez“ pro streamovací službu Netflix, která tím proniká mezi klasická filmová studia. A nejen to. Její série The Kominsky Method zvítězila mezi komediálními seriály – cenu si odnesl také Michael Douglas, který ztvárnil hlavní postavu stárnoucího herce. Nejlepší seriálové drama jsou Takoví normální Američané.

Cenu pro nejlepšího herce v kategorii komedie nebo muzikál získal za roli někdejšího zástupce George Bushe v Bílém domě Dicka Cheneyho ve snímku Viceprezident (Vice) britský herec Christian Bale. „Děkuji Satanovi za to, že mě inspiroval pro tuto roli,“ prohlásil.

Jednu z cen – za nejlepší ženský výkon v televizním seriálu – si odnesla také moderátorka slavnostního večera Sandra Ohová. Porotu přesvědčila svým výkonem v seriálu Na mušce. Stala se tak první herečkou s asijskými kořeny, která získala Zlatý glóbus za hlavní roli v seriálu za poslední čtyři dekády.

Ohová ale už jednu zlatou sošku má, a to za vedlejší roli v seriálu Chirurgové. Se dvěma cenami tak Ohová platí za nejúspěšnější herečku s asijskými kořeny v historii Zlatých glóbů.

Cenu za nejlepší animovaný film získal snímek Spider-Man: Paralelní světy, který podle kritiků představuje známého komiksového hrdinu v přelomovém a unikátním vizuálním stylu.

Cenu za celoživotní přínos v oblasti filmu (neboli Cenu Cecila B. DeMilla) převzal herec Jeff Bridges. V minulosti exceloval například ve filmech Král rybář, Big Lebowski, Crazy Heart nebo Opravdová kuráž.

O cenách Zlatý glóbus, udělovaných ve více než dvou desítkách kategorií, rozhoduje devadesátka zahraničních novinářů působících v Hollywoodu. Poprvé se ceny udělovaly v roce 1944.

Události ČT: Předávání Zlatých glóbů (zdroj: ČT24)
  • Nejlepší snímek (drama): Bohemian Rhapsody
  • Nejlepší snímek (komedie, muzikál): Green Book
  • Nejlepší herecký výkon ve filmu (drama): Rami Malek za roli ve snímku Bohemian Rhapsody
  • Nejlepší ženský herecký výkon ve filmu (drama): Glenn Closeová za roli ve snímku Žena
  • Nejlepší mužský herecký výkon ve filmu (komedie/muzikál): Christian Bale za roli ve snímku Vice
  • Nejlepší ženský herecký výkon ve filmu (komedie/muzikál): Olivia Colmanová za roli ve snímku Favoritka
  • Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli: Mahershala Ali za roli ve snímku Green Book
  • Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli: 
    Regina Kingová za roli ve snímku If Beale Street Could Talk
  • Nejlepší režisér: Alfonso Cuarón za snímek Roma
  • Nejlepší scénář: Peter Farrelly, Nick Vallelonga a Brian Currie za snímek Green Book
  • Nejlepší cizojazyčný film: Roma režiséra Alfonsa Cuaróna (Mexiko)
  • Nejlepší animovaný film: Spider-Man: Paralelní světy
  • Nejlepší hudba: Justin Hurwitz za snímek První člověk
  • Nejlepší originální píseň: Shallow ve snímku Zrodila se hvězda
  • Zdroj: goldenglobes.com
  • Nejlepší seriál (drama): Takoví normální Američané
  • Nejlepší seriál (komedie): The Kominsky Method
  • Nejlepší minisérie nebo televizní film: American Crime Story: Versace
  • Nejlepší mužský herecký výkon v seriálu (drama): Richard Madden za roli v seriálu Bodyguard
  • Nejlepší ženský herecký výkon v seriálu (drama): Sandra Ohová za roli v seriálu Na mušce
  • Nejlepší mužský herecký výkon v seriálu (komedie/muzikál): Michael Douglas za roli v seriálu The Kominsky Method
  • Nejlepší ženský herecký výkon v seriálu (komedie/muzikál): Rachel Brosnahanová za roli v seriálu The Marvelous Mrs. Maisel
  • Nejlepší mužský herecký výkon v minisérii nebo televizním filmu: Darren Criss za roli v sérii American Crime Story: Versace
  • Nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli minisérie nebo televizního filmu: Patricia Arquettová za roli v sérii Útěk z vězení Dannemora
  • Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli seriálu, minisérie nebo televizního filmu: Ben Whishaw za roli v sérii Skandál po anglicku
  • Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli seriálu, minisérie nebo televizního filmu: Patricia Clarksonová za roli v sérii Ostré předměty
  • Zdroj: goldenglobes.com