Dva Češi zahynuli na raftu v Alpách

Dva čeští občané přišli v pondělí o život při nehodě raftu ve francouzských Alpách, informovala stanice BFM TV a následně to potvrdilo české ministerstvo zahraničí. První oběť byla prohlášena za mrtvou na místě, druhá zemřela v nemocnici. Podle dalších francouzských médií bylo oběma zhruba šedesát let.

„Můžeme potvrdit úmrtí dvou českých občanů ve Francii. Náš zastupitelský úřad v Paříži je v kontaktu s rodinou obětí a poskytuje konzulární asistenci,“ sdělil mluvčí české diplomacie Daniel Drake.

Nehoda se odehrála v pondělí krátce po půl třetí odpoledne. Dva rafty, z nichž na každém podle televize jelo pět Čechů, sjížděly řeku Guil, když se kvůli silnému proudu převrátily. Pasažéři prvního člunu vyvázli bez zranění, ve druhém ale přišli o život dva lidé.

BFM TV uvedla, že jeden muž měl při příjezdu záchranné služby zástavu srdce a dechu. Na místě byl prohlášen za mrtvého. Další žena byla vytažena z vody s „velmi slabým pulsem“ a převezena do nemocnice v Briançonu, kde však kolem 17:30 zemřela.

Podle policie v departementu Hautes-Alpes byly čluny „na začátku sezony špatně přizpůsobené průtoku Guilu“ a nebyly pod dohledem. Policie zahájila vyšetřování nehody, aby objasnila okolnosti tragédie.

Velmi silné průtoky

Podle televize France 3 se jednalo o čtvrtou nehodu na divoké vodě během zhruba jednoho a půl týdne v jižních Alpách. Tento smrtící začátek sezony je způsoben především velmi silnými průtoky v řekách.

Minulé pondělí přišel o život 73letý Ir, který se na řeku vydal na kajaku. Následující den byl v řece Durance mezi městy Briançon a Le Villaret nalezen mrtvý anglický kajakář, který se účastnil skupinového výletu. V neděli pak na řece Gyr poblíž přehrady Vallouise zemřel 62letý kajakář.

Minulý týden proto varoval prezident národního svazu profesionálních průvodců na kánoích a přidružených disciplínách Thomas Pascal vodáky před obtížnějšími podmínkami na řekách. Rekordní sněhové srážky v horském masivu Écrins a na italských hranicích, vydatné deště a pozdní tání ledu způsobily, že řeky v oblasti jsou nebezpečnější než obvykle.

Naposledy zemřel český vodák v cizině letos začátkem května v Rakousku. Při jízdě na kajaku u rakouské obce Weissenbach am Attersee čtyřiapadesátiletý muž při sjezdu řeky na nebezpečném místě vypadl z kajaku a nemohl se dostat z divoké vody. Další vodáci ho nakonec vytáhli na břeh, po převozu do nemocnice ale zemřel. Nejtragičtější nehoda vodáků z Česka se v posledních letech stala koncem května 2016 na východošvýcarské řece Landquart. Krátce po vyplutí od obce Küblis se tehdy jeden ze dvou raftů s pětičlennou posádkou převrátil, přežili jen dva lidé z jeho posádky.