Dopravu na německé železnici ochromí padesátihodinová stávka. Zastaví se i vlaky z Česka

Německou železniční dopravu od nedělní noci ochromí další výstražná stávka za vyšší mzdy, která tentokrát potrvá padesát hodin, do půlnoci z úterý na středu. Oznámily to německé železniční a dopravní odbory EVG. Stávka zasáhne dálkové i regionální spoje a také nákladní železniční dopravu. Problémy tak budou mít i cestující z České republiky, žádné mezistátní vlaky podle Českých drah (ČD) do Německa nepojedou a skončí jízdu na českém území. Spojení s Českem, mimo jiné na trati z Prahy do Berlína, zkomplikovaly i předchozí stávky.

Stávka začne v neděli ve 22:00 a skončí po padesáti hodinách v úterý ve 24:00. „U jednacího stolu nastal jen malý posun,“ řekla o důvodech připravované stávky Cosima Ingenschaová z EVG. Bude to už třetí stávka v dopravě, kterou odbory od března svolaly.

Personální šéf DB Martin Seiler označil novou stávku za šílenou. „Je zcela bezdůvodná a naprosto přehnaná,“ řekl Seiler. „Řešení je přece možné. Místo hledání kompromisu ale odbory EVG chtějí ochromit zemi na neuvěřitelných 50 hodin,“ dodal.

V březnu vlakovou, autobusovou i leteckou dopravu zastavila čtyřiadvacetihodinová stávka, kterou zorganizovaly společně odbory Verdi a EVG. Na konci dubna pak odbory EVG zastavily železniční dopravu na osm hodin v pátek dopoledne, problémy s provozem ale trvaly po celý den. V obou případech bylo narušeno spojení s Českem, dálkové vlaky končily v poslední stanici na českém území a regionální spoje byly v běžném provozu jen v Česku.

Vlaky do Německa se zastaví na poslední české stanici

Stejně bude vypadat situace i nyní. „Stávka omezí provoz všech mezistátních vlaků mezi ČR a Německem, a to v dálkové i regionální dopravě. Dálkové vlaky pojedou do poslední stanice na území ČR, regionální vlaky budou zajištěny jen na českém území,“ uvedly ve sdělení České dráhy.

Kvůli stávce nepojedou ani přímé vozy mezi Prahou a Curychem v nočních vlacích Canopus, a to už od noci ze 14. na 15. května. Ve dnech stávky pak nebudou ve vlacích linky Ex5 mezi Prahou a Děčínem řazeny jídelní vozy.

Německé dráhy DB oznámily, že po dobu stávky budou stát všechny soupravy rychlovlaků ICE a dálkových vlaků IC. Z velké části nevyjedou ani regionální vlaky.

Cestující mohou jízdenky vrátit

Německé dráhy vyzvaly všechny cestující, kteří mají jízdenku od 14. do 16. května, aby cestu, pokud mohou, absolvovali ještě před stávkou. V opačném případě mohou lístky bez poplatku vrátit, protože jejich náhradní využití od 17. do 21. května nebude možné. Na toto období se očekává velké vytížení vlaků, neboť v Německu bude 18. května svátek Nanebevstoupení Páně. Vyučování nebude ani v pátek 19. května, takže řada Němců bude chtít volné dny využít k rekreaci a návštěvám příbuzných.

Odbory požadují zvýšení měsíčního příjmu zaměstnanců minimálně o 650 eur (přes 15 tisíc korun), respektive o 12 procent v případě vyšších platových skupin. Německé dráhy DB místo toho navrhly postupné zvýšení mezd od března 2024, a to o deset procent u nižších a středních příjmů a o osm procent u vyšších platových skupin.