Čína a Filipíny se obviňují z kolize lodí v Jihočínském moři

Čína a Filipíny se navzájem obvinily z incidentu v Jihočínském moři, při kterém se srazily jejich lodě. Uvádí to agentura AFP. Kontrolu nad téměř celým Jihočínským mořem si nárokuje Peking, s čímž však nesouhlasí Filipíny a další země, jež leží u těchto vod, které jsou klíčovou obchodní trasou.

Incident se podle agentur stal v neděli ráno u Spratleyho ostrovů, kam filipínské lodě převážely zásoby pro odřad své armády. Podle Manily se čínské lodě dopustily nebezpečného blokovacího manévru, zatímco Peking tvrdí, že se snažil zastavit nelegální přepravu stavebních materiálů.

Na videu, které zveřejnilo filipínské námořnictvo, je podle agentury AFP vidět, jak se loď čínské pobřežní stráže krátce dotkla filipínského zásobovacího plavidla. To pak pokračovalo na své cestě, aniž by bylo ze záběrů jasné, zda mu kontakt způsobil nějaké škody.

Čínské narušení „legální filipínské zásobovací mise“ odsoudila také americká velvyslankyně v Manile MaryKay Carlsonová.

Námořní analytik Jay Batongbacal z Manily se domnívá, že Čína incidentem chtěla otestovat reakci Filipín a jejich spojenců Spojených států. Podle něj není možné, aby se ve volném moři lodě srazily nedopatřením. „To je přesně ten typ událostí, které mohou nastat při nebezpečných manévrech,“ řekl analytik agentuře AFP.

Napětí mezi Pekingem a Manilou vzrostlo v srpnu, když čínská pobřežní stráž znemožnila jedné filipínské zásobovací lodi dodat svůj náklad. Spory mezi Čínou, Filipínami a dalšími pobřežními zeměmi o kontrolu nad Jihočínským mořem jsou dlouhodobé. V roce 2016 Stálý rozhodčí soud v Haagu, který se zabývá obdobnými spory o námořních zónách, rozhodl, že velká část čínských nároků je neopodstatněná. Peking však rozhodnutí odmítá uznat a dodržovat.