Chile spalují plameny. Mrtvých je přes devadesát, stovky lidí se pohřešují

Už 99 lidí zahynulo při rozsáhlých požárech v Chile. Prezident Gabriel Boric vyhlásil v přímořské centrální části země stav nouze. Podle úřadů jde o nejhorší katastrofu od zemětřesení v roce 2010. Počet obětí ještě nemusí být konečný. Požár se šíří v hustě zalidněné oblasti a spálil nebo poškodil až šest tisíc domů. Na vině je sucho, vítr a čtyřicetistupňové teploty.

Požár v Chile je už nyní v globálním měřítku pátým nejtragičtějším lesním požárem za deset let. Nejvíce zasažen je chilský region Valparaíso, kde bojují s plameny stovky hasičů a desítky vrtulníků. V některých městech byl vyhlášen zákaz vycházení, který má předejít rabování, informovala agentura AP. Podle CNN se v regionu pohřešuje skoro čtyři sta lidí.

Ve městě Viňa del Mar plameny pohltily několik východních čtvrtí. Podle místních představitelů citovaných agenturou AP se v tomto oblíbeném plážovém letovisku s 300 tisíci obyvateli a jeho okolí pohřešuje na dvě stě lidí. Nejméně 1600 lidí zůstalo bez střechy nad hlavou.

Požáry v oblasti města Viňa del Mar propukly v hornatých zalesněných oblastech, které jsou pro hasiče špatně dostupné. Následně se rozšířily do hustě zalidněných čtvrtí na periferii města.

Dva dny národního smutku

Prezident Boric v sobotu prohlásil, že je těžké dostat ohně pod kontrolu vzhledem k nezvykle vysokým teplotám, nízké vlhkosti a vysoké rychlosti větru v oblasti. Požáry udeřily na Chile v době, kdy zemi zasáhla vlna letních veder.

Celkem 92 aktivních požárů zasáhlo na 43 tisíc hektarů půdy, uvádí CNN. Boric soudí, že počet obětí „výrazně vzroste“ a vyhlásil na pondělí a úterý dny národního smutku. Do zasažených oblastí chce poslat více vojáků.

Guvernér regionu Valparaíso Rodrigo Mundaca v neděli prohlásil, že podle jeho názoru byly některé požáry založeny úmyslně. Zákaz vycházení platí ve městech Viňa del Mar, Quilpé a Villa Alemana. Podle CNN byl v souvislosti s požáry zadržen nejméně jeden podezřelý.

Papež František v příspěvku na sociální síti X vyzval lidi, aby se „modlili za zemřelé a zraněné oběti ničivých požárů, které postihly centrální Chile“.