Český dům v Moskvě dál chrání jen provizorní bariéra, Praha s tím nesouhlasí

Události: Podle ruských politiků nebylo odstranění plotu u Českého domu v Moskvě politicky motivované (zdroj: ČT24)

Situace kolem odstranění části plotu u Českého domu v Moskvě zůstává napjatá. Praha trvá na nezákonném záboru svého pozemku a protestovala proti tomu na ruském ministerstvu zahraničí. To ale opakuje, že za tím není třeba hledat politiku a že se jedná pouze o odstranění nepovolené stavby. Situaci sleduje zpravodaj ČT v Rusku Karel Rožánek.

Dvůr moskevského činžáku sousedí přímo s areálem Českého domu. V roce 1987 tu zdědil byt po prarodičích Arťom Boženov. Právě on se nejvíc zasadil o odstranění části českého plotu.

„Psal jsem dopisy různým institucím, moskevskému magistrátu, psal jsem administrativnímu oddělení Českého domu. K žádným rozhovorům nedošlo,“ říká opoziční komunální politik Boženov.

Jako opoziční politik má výhrady vůči Kremlu a ví o špatných česko-ruských vztazích, za záborem přesto politiku nevidí. „Jsem na sto procent přesvědčený, že za tím není žádný signál z vrchu nebo záměr Kremlu trochu uškodit Čechům,“ zdůraznil. 

Politický úmysl vylučuje i ruské ministerstvo zahraničí. „Není třeba za tím hledat politiku. O odstranění plotu bylo rozhodnuto poté, co městská část dostala stížnost Moskvanů na nezákonný zábor části pozemku Českým domem,“ řekla 18. října České televizi mluvčí ministerstva zahraničí Maria Zacharovová.

V dubnu před dvěma lety, po odstranění sochy maršála Koněva, kterou nařídila městská část Prahy 6, ale Zacharovová mluvila jinak, připomíná zpravodaj Rožánek. „Nechápu bezradnost centrálních orgánů, které nemají možnost ovlivnit rozhodování komunálních politiků a zastavit je při porušování mezinárodních závazků země,“ řekla tehdy mluvčí.

Praha si stále stojí za svým. „My trváme na tom stanovisku, které přednesl velvyslanec (Vítězslav) Pivoňka během svého protestu na ruském ministerstvu zahraničí, aby celá záležitost byla uvedena do původní podoby,“ řekl český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Pouze obnovení plotu totiž může podle něj zabezpečit český majetek v Moskvě.

„Český dům vznikl za hluboké totality, ale i tehdy ty papíry jednoznačně vymezily pozemky a ten projekt počítá i s vymezením plotu,“ zdůraznil Lipavský. 

Devatenáct metrů plotu odstranili a odvezli pracovníci správy Tverské městské části v Moskvě v půlce října. Část areálu Českého domu tak chrání pouze provizorní bariéra, kterou postavili pracovníci českého velvyslanectví z deseti mobilních drátěných bloků, doplnil Rožánek.