TÉMA

Maria Zacharovová

Číně vadí povolební gratulace směřující na Tchaj-wan. Zkritizovala Washington i Londýn

Čínské ministerstvo zahraničí v neděli obvinilo americkou diplomacii, že Tchaj-wanu vysílá špatné signály, když ministr zahraničí Antony Blinken pogratuloval tchajwanskému viceprezidentovi Williamu Lajovi k sobotnímu volebnímu vítězství v prezidentských volbách. Americká prohlášení podle Číny podporují tchajwanské separatisty. Podobnou kritiku vyjádřila i čínská velvyslanectví v řadě dalších zemí, jejichž reprezentace vzkázaly na Tchaj-wan své gratulace.
14. 1. 2024Aktualizováno14. 1. 2024, 15:39|

Český dům v Moskvě dál chrání jen provizorní bariéra, Praha s tím nesouhlasí

Situace kolem odstranění části plotu u Českého domu v Moskvě zůstává napjatá. Praha trvá na nezákonném záboru svého pozemku a protestovala proti tomu na ruském ministerstvu zahraničí. To ale opakuje, že za tím není třeba hledat politiku a že se jedná pouze o odstranění nepovolené stavby. Situaci sleduje zpravodaj ČT v Rusku Karel Rožánek.
2. 11. 2022|

V Záporožské elektrárně může dojít ke katastrofě, varuje šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi přirovnal na zasedání Rady bezpečnosti OSN situaci v Záporožské jaderné elektrárně na Ukrajině ke hře s ohněm. Podle agentury DPA varoval, že v jaderném zařízení, které je od března obsazené ruskými vojáky a čelí ostřelování, by mohlo dojít ke katastrofické události.
7. 9. 2022Aktualizováno7. 9. 2022, 12:26|

Rusko tvrdí, že raketový úder na Oděsu mířil na vojenské cíle. Bez naschválů by vývoz obilí z Ukrajiny mohl trvat 9 měsíců

Rusko tvrdí, že sobotní raketový úder na přístav Oděsa mířil na vojenské cíle a zasáhl vojenskou loď. Uvedla to v neděli mluvčí ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. V sobotu Moskva nechtěla útok komentovat, ale Ankaře podle tureckých zdrojů sdělila, že s ním nemá nic společného. Podle Oleha Ustěnka, ekonomického poradce ukrajinského prezidenta Zelenského, může Ukrajina během osmi až devíti měsíců vyvézt šedesát milionů tun obilovin, pokud nebudou námořní přístavy zablokované a budou bez problémů fungovat, po sobotním útoku má ale prý pochybnosti.
24. 7. 2022|

Britský premiér Johnson odstoupil z pozice lídra Konzervativní strany

Boris Johnson oznámil, že odstupuje z pozice lídra britské Konzervativní strany. Před sídlem britských premiérů v Downing Street řekl, že zůstane ve funkci předsedy vlády, dokud nebude vybrán nový šéf strany. Naplno tak začíná proces výběru nového vůdce konzervativců, a tedy i příštího ministerského předsedy.
7. 7. 2022Aktualizováno7. 7. 2022, 21:55|