Číně vadí povolební gratulace směřující na Tchaj-wan. Zkritizovala Washington i Londýn

Čínské ministerstvo zahraničí v neděli obvinilo americkou diplomacii, že Tchaj-wanu vysílá špatné signály, když ministr zahraničí Antony Blinken pogratuloval tchajwanskému viceprezidentovi Williamu Lajovi k sobotnímu volebnímu vítězství v prezidentských volbách. Americká prohlášení podle Číny podporují tchajwanské separatisty. Podobnou kritiku vyjádřila i čínská velvyslanectví v řadě dalších zemí, jejichž reprezentace vzkázaly na Tchaj-wan své gratulace.

„Gratulujeme také tchajwanskému lidu k účasti ve svobodných a spravedlivých volbách, které prokázaly sílu jeho demokratického systému,“ napsal na sociální síti X v sobotu Blinken. Jeho slova podle čínské diplomacie porušují americký slib, že Washington bude s Tchaj-wanem udržovat pouze kulturní, ekonomické a jiné neoficiální vztahy, které nebudou v rozporu s politikou jedné Číny, kterou USA vyznávají, napsala agentura Reuters.

„Nevhodné kroky“ učinil podle čínské ambasády v Londýně se svým blahopřáním také britský ministr zahraničí David Cameron. V Japonsku pak čínské velvyslanectví vzneslo formální diplomatický protest poté, co ministryně zahraničí Jóko Kamikawaová Lajovi poblahopřála k vítězství a označila demokraticky vedený ostrov za „velice klíčového partnera a důležitého přítele“.

„Důrazně vyzýváme japonskou stranu, aby nenarušovala mír a stabilitu v Tchajwanském průlivu a v čínsko-japonských vztazích,“ cituje Reuters čínskou ambasádu v Tokiu.

Tchaj-wanu pogratulovala Francie i Německo

Francouzské úřady v neděli poblahopřály tchajwanským voličům a nově zvoleným představitelům. Volby na Tchaj-wanu ukázaly jejich hlubokou oddanost demokratickým hodnotám, uvedlo podle agentury Reuters ve svém prohlášení francouzské ministerstvo zahraničí. Resort zároveň vyjádřil naději, že bude „obnoven dialog mezi Čínou a Tchaj-wanem“.

„Blahopřeji Lajovi ke zvolení prezidentem. Přeji vše nejlepší tchajwanské demokracii a voličům, kteří šli k volbám,“ napsala na sociální síti X předsedkyně dolní komory francouzského parlamentu Yaël Braunová-Pivetová.

Německé ministerstvo zahraničí v neděli rovněž poblahopřálo zvoleným představitelům a voličům na Tchaj-wanu. „Německo má s Tchaj-wanem úzké a dobré vztahy v mnoha odvětvích. V rámci politiky jedné Číny je chce rozšiřovat,“ oznámil resort ve svém prohlášení.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová po tchajwanském hlasování informovala, že Moskva považuje Tchaj-wan za nedílnou součást Číny, napsala agentura Reuters.

K volbám na Tchaj-wanu se vyjádřil i český prezident Petr Pavel, který v sobotu pogratuloval „tchajwanskému lidu k demokratickému průběhu voleb“. Zvolenému prezidentovi Tchaj-wanu poblahopřál rovněž předseda českého Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Peking považuje Tchaj-wan za svoji provincii a naposledy v sobotu zopakoval, že eventuální sjednocení ostrova s pevninskou Čínou je „nevyhnutelné“. „Tchaj-wan nebyl zemí v minulosti a určitě jí nebude ani v budoucnu,“ řekl v neděli podle agentury AFP šéf čínské diplomacie Wang I při návštěvě Egypta.

Čína rovněž nevyloučila použití síly k dosažení svých cílů. Zvolený prezident Tchaj-wanu Laj vyloučil, že by se chystal vyhlásit nezávislost ostrova a řekl, že doufá v obnovení dialogu s Čínou a „nahrazení konfrontace dialogem“. Tchaj-wan hodlá bránit před „pokračujícími hrozbami a zastrašováním ze strany Číny“.