Prezidentem Tchaj-wanu bude William Laj. Podle Pekingu je nebezpečným separatistou

Prezidentské volby na Tchaj-wanu vyhrál William Laj (zdroj: ČT24)

Sobotní prezidentské volby na Tchaj-wanu vyhrál vládní kandidát a současný viceprezident William Laj, vyplývá z výsledků po sečtení více než 90 procent okrsků. Druhý v pořadí, kandidát opozice Chou Jou-i, který prosazuje zlepšení vztahů s Pekingem, uznal porážku. Tchajwanci volili i nový parlament.

Čtyřiašedesátiletý Laj měl už před ukončením sčítání více než pět milionů hlasů. K volbám mohlo jít přes 19,5 milionu z přibližně 24 milionů obyvatel Tchaj-wanu.

Viceprezidentem je od května 2020, od loňského ledna stojí i v čele vládní Demokratické pokrokové strany (DPP). V předvolební kampani slíbil mimo jiné pokračovat ve snaze o to, aby Tchaj-wan uznaly jako nezávislý stát další země. Dosud tak činí jen třináct zemí, většinou z Latinské Ameriky a Tichomoří. Některé země, včetně USA nebo Česka, s Tchaj-wanem udržují neoficiální vztahy.

Peking před volbami označil Laje, který chce posílit obranu ostrova a zachovat mír, za nebezpečného separatistu a „potížistu a válečného štváče“. Čína odmítla jeho výzvy k obnovení dialogu. Jakýkoliv krok k formální nezávislosti Tchaj-wanu znamená válku, uvedl Peking.

„Tchaj-wan dosáhl vítězství pro demokratické společenství,“ řekl v prvním projevu po volbách Laj. „Tchajwanský lid úspěšně odolal snahám vnějších sil ovlivnit naše volby,“ dodal se zřejmým odkazem na Peking. Po volebním vítězství také řekl, že bude bránit Tchaj-wan před „pokračujícími hrozbami a zastrašováním ze strany Číny“.

Laj, původním vzděláním lékař vystudovaný na americké Harvardově univerzitě, působil v minulosti jako poslanec a od prosince 2010 do září 2017 byl starostou jihotchajwanského města Tchaj-nan. Do ledna 2019 působil jako premiér.

Šestašedesátiletý Chou Jou-i ze strany Kuomintang (Národní strana) je pět let starostou Nové Tchaj-peje. Současnou vládu kritizuje za napjaté vztahy s Čínou a vyzývá k pragmatické politice sblížení s Pekingem.

V parlamentu DPP většinu nezískala

Současná tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen, která je v úřadu od května 2016, se podle ústavy o další mandát ucházet nemohla. Laj se chtěl o prezidentský úřad ucházet už v dřívějším období, se Cchaj ale prohrál v primárkách. Kandidáti DPP po sobotních volbách získali třetí prezidentský mandát v řadě, což je v současném volebním systému bezprecedentní.

Nově zvolený prezident v projevu také podle serveru BBC řekl, že jeho DPP v sobotních volbách nezískala většinu v jednokomorovém parlamentu. Teď v něm má 63 ze 113 křesel.

Laj v povolebním projevu avizoval, že hodlá spolupracovat s opozičními stranami. Hodlá se zaměřit na oblasti, na kterých bude i s opozičními stranami shoda. Podle agentury Reuters chce v personálních otázkách využít talenty z různých politických frakcí.

Čína považuje otázku sjednocení s Tchaj-wanem za nevyhnutelnou

Na výsledky tchajwanských voleb reagovala Čína. Podle Pekingu ukázaly, že vládní strana tam nemá většinu. Sjednocení Číny s Tchaj-wanem je nevyhnutelné, uvedla v sobotu čínská vláda.

Americké ministerstvo zahraničí v oficiální reakci na výsledky voleb vítězi pogratulovalo a uvedlo, že Spojené státy jsou nadále odhodlány udržovat mír a stabilitu v oblasti a řešit spory mírovou cestou. „Blahopřejeme také tchajwanskému lidu, který opět prokázal sílu svého demokratického systému a stabilního volebního procesu,“ uvedl v prohlášení ministr zahraničí Antony Blinken. Dodal, že Spojené státy se těší na spolupráci s novým prezidentem i se šéfy všech tchajwanských stran s cílem rozvíjet „dlouhodobé neoficiální vztahy v souladu s americkou politikou jedné Číny“.

Americký prezident Joe Biden uvedl, že Spojené státy nepodporují nezávislost Tchaj-wanu. Několik hodin před otevřením volebních místností Washington varoval, že „by bylo nepřijatelné“, aby do voleb zasahovala „jakákoli“ země. Spojené státy, stejně jako drtivá většina světa neuznávají Tchaj-wan jako samostatný stát, ale podobně jako některé země, včetně Česka, s ním udržují neoficiální vztahy. Spojené státy jsou také hlavním dodavatelem zbraní na Tchaj-wan.

I Moskva se vyjádřila v souladu se svou dosavadní linií. „Postoj Ruska k Tchaj-wanu je dobře známý, konzistentní a neměnný,“ uvedla k výsledkům voleb mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. „Rusko uznává jen jednu Čínu... a je proti nezávislosti Tchaj-wanu v jakékoli podobě,“ dodala.

Šéfka japonské diplomacie Jóko Kamikawaová budoucímu prezidentovi Tchaj-wanu poblahopřála a vyjádřila naději, že záležitosti kolem jeho země se budou řešit dialogem, což udrží mír a stabilitu v regionu. „Pro Japonsko je Tchaj-wan mimořádně důležitým partnerem a důležitým přítelem, s nímž sdílíme základní hodnoty a těšíme se z úzkých ekonomických i mezilidských vztahů,“ uvedla Kamikawaová.

Evropská unie v prohlášení k volbám na Tchaj-wanu zdůraznila také nutnost míru a stability v oblasti Tchajwanského průlivu a vyjádřila obavy z rostoucího napětí v oblasti. Vyzdvihla, že Tchaj-wan a EU sdílejí zásady demokracie a vlády práva. K vítězství ve volbách Lajovi poblahopřál také britský ministr zahraničí David Cameron.

Gratulace z Česka

K sobotním volbám se vyjádřil také předseda českého Senátu Miloš Vystrčil. „Tchaj-wanu přeji, aby se i pod nově zvoleným vedením nadále úspěšně rozvíjel a zůstával prosperující demokracií,“ napsal mimo jiné na síti X.

Lajovi ke zvolení poblahopřála i předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). „Dnes na Tchaj-wanu proběhly svobodné volby, které připomněly zásadní rozdíl mezi demokracií a komunistickou totalitou, kde něco takového neznají,“ napsala. Tchaj-wan označila za blízkého partnera.

Podle šéfů obou parlamentních komor i dalších českých zákonodárců bylo volební klání férové a svobodné. Pokračování spolupráce zmínila i poslankyně zahraničního sněmovního výboru Eva Decroix (ODS). Za skvělou zprávu výsledek tchajwanských voleb označil předseda senátního školského výboru Jiří Růžička (za TOP 09).

„Gratuluji tchajwanskému lidu k demokratickému průběhu voleb. Naše vztahy s Tchaj-wanem se úspěšně vyvíjejí v mnoha různých oblastech a jsem přesvědčen, že tento trend bude pokračovat i s novým tchajwanským vedením,“ uvedl k volbám prezident Petr Pavel.