TÉMA

Kuomintang

Prezidentem Tchaj-wanu bude William Laj. Podle Pekingu je nebezpečným separatistou

Sobotní prezidentské volby na Tchaj-wanu vyhrál vládní kandidát a současný viceprezident William Laj, vyplývá z výsledků po sečtení více než 90 procent okrsků. Druhý v pořadí, kandidát opozice Chou Jou-i, který prosazuje zlepšení vztahů s Pekingem, uznal porážku. Tchajwanci volili i nový parlament.
13. 1. 2024Aktualizováno13. 1. 2024, 18:05|

Tchajwanci vybírali nové vedení země. Volba mezi mírem a válkou, hřímá Peking

Na Tchaj-wanu proběhly klíčové volby. Voliči v nich rozhodli o složení nového parlamentu i příštím prezidentovi. To vše ve stínu stále asertivnější Číny, která hlasování označuje za volbu mezi „mírem a válkou“. Peking, který de facto nezávislou ostrovní republiku považuje za vlastní teritorium, se nikdy oficiálně nevzdal možnosti použití síly, aby Tchaj-wan dostal pod kontrolu. Volební místnosti jsou již uzavřené, první výsledky by měly být známé v sobotu odpoledne.
13. 1. 2024Aktualizováno13. 1. 2024, 11:10|

Čínská armáda tvrdí, že „splnila úkoly“ u Tchaj-wanu. V oblasti chce nadále hlídkovat

Čínská armáda informovala, že po zhruba týdnu cvičení v okolí Tchaj-wanu „úspěšně splnila různé úkoly“. Východní velení čínské armády na sociální síť Weibo oznámilo, že bude situaci v Tchajwanském průlivu i nadále sledovat, pravidelně hlídkovat a pokračovat ve výcviku, aby byla armáda bojeschopná.
10. 8. 2022Aktualizováno10. 8. 2022, 17:10|

Tchaj-wan ocenil odpor proti Pekingu. Prezidentka obhájila mandát rekordním ziskem

Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen obhájila svůj mandát, získala rekordních 8,2 milionu hlasů. Její sok v prezidentské volbě Chan Kchuo-jü přiznal porážku a soupeřce telefonicky poblahopřál. Voliči tedy podpořili kandidátku, jež se pasovala do pozice ochránkyně autonomie Tchaj-wanu, který pevninská Čína považuje za součást svého území.
11. 1. 2020Aktualizováno11. 1. 2020, 17:02|