Českému domu v Moskvě úřady odebraly ochranný plot. Lipavský to považuje za narušení majetku

Události: Český dům v Moskvě bez plotu (zdroj: ČT24)

Správa tverské městské části v Moskvě nařídila odstranit část plotu, který chrání Český dům v centru ruské metropole. Ruské úřady tvrdí, že stavbu plotu nikdo nepovolil a že k jeho odstranění vyzvaly koncem září vedení Českého domu. České ministerstvo zahraničí ruský krok považuje za narušení českého majetku.

Pracovníci správy tverské městské části v Moskvě uřízli z plotu Českého domu devatenáct metrů dlouhou část. Proč to dělají, nechtěla jejich vedoucí komentovat. „Už jsem to jednou řekla, všechny komentáře pouze přes moskevské úřady. Nemůžu bez souhlasu dát žádný komentář,“ sdělila pracovnice redaktorům ČT.

Podle Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích je majetek Českého domu nedílnou součástí velvyslanectví České republiky v Rusku. „Považujeme to za porušení našeho majetku v Moskvě a uvidíme, co dál,“ komentoval odstranění ministr zahraničí Jan Lipavký (Piráti).

Pracovníci českého velvyslanectví pak okamžitě postavili z deseti mobilních drátěných bloků provizorní ochranu.

Český dům v centru ruské metropole už několik měsíců funguje v udržovacím režimu, na jeho chod dohlížejí tři čeští a čtyři ruští zaměstnanci. Ukončit jeho provoz se rozhodlo ministerstvo zahraničí krátce po vstupu ruských vojsk na Ukrajinu v únoru letošního roku. Všichni nájemníci pak museli do konce dubna opustit více než padesát bytů, teď jsou obsazeny pouze dva.