Bylo to trochu jako život Jamese Bonda, vzpomíná bývalý královský fotograf

Studio 6: Rozhovor s bývalým královským fotografem Lionelem Cherruaultem (zdroj: ČT24)

Pro mladého fotografa to bylo skvělé, naprosto výjimečné, trochu se mi stýská, teď už bych to ale nechtěl dělat, říká v rozhovoru pro ČT Lionel Cherruault. V osmdesátých a devadesátých letech byl oficiálním královským fotografem. Rodinu i tehdy ještě prince Charlese sledoval zblízka – ať už při běžných činnostech, nebo na pracovních cestách. Bylo to trochu jako život Jamese Bonda – pořád jste na cestách, pořád s fotoaparátem sledujete královskou rodinu v letadle, dodává Cherruault.

Cherruault byl jakožto oficiální fotograf schválen tiskovým oddělením Buckinghamského paláce. „Doprovázel jsem je (královskou rodinu, pozn. red.) na cestách, včetně cesty do Prahy před mnoha lety,“ poznamenává.

Vzpomíná také na svůj první královský snímek, který vyfotil na dostizích. Tehdy bylo Cherruaultovi teprve sedmnáct let. „Bylo to velmi uvolněné, tehdy nás k nim pustili velice blízko,“ popisuje.

Když se narodili princové Harry a William, existovala prý dohoda, že jejich snímky nebudou vznikat, pokud k tomu fotografové nebudou vyzváni. „A většinu času tato pravidla všichni dodržovali,“ říká Cherruault.

Příležitost fotografovat prince se mu ale naskytla, a to na Balmoralu. „Král, tehdejší princ, pózoval s chlapci v kiltu. A to jsou jedny z nejhezčích snímků, které vznikly – takové uvolněné, plné lásky,“ nastiňuje.