Brusel žaluje Itálii kvůli zanedbané vodovodní síti. Způsobuje extrémní spotřebu

Události: Zanedbaná vodovodní síť v Itálii (zdroj: ČT24)

Evropská komise se rozhodla žalovat Itálii kvůli špatné údržbě vodovodní sítě. Vinou její zanedbanosti je průměrná spotřeba vody v zemi proti zbytku Evropské unie téměř dvojnásobná. Navíc v době, kdy kontinent – a především jeho jižní část – stále častěji trápí sucho. Na severu země tak již zahájili revitalizaci sítě.

Italové platí za vodu skoro nejméně v Evropě, přesto se s ní kvůli suchu řada z nich snaží neplýtvat. Jenže ještě předtím, než se voda dostane do kohoutků, jí více než polovina unikne kvůli popraskanému nebo špatně utěsněnému potrubí.

Pozorovatelé vodovodních sítí přitom tvrdí, že nezahálejí. Jižně od Říma jedna z firem zvládá podle vlastního tvrzení každý rok kolem deseti tisíc oprav. „Úniky nezpůsobuje naše ledabylost, ale to, že síť je opravdu stará. Téměř polovina jí byla položená před více než padesáti lety,“ okomentoval ředitel společnosti Aqua Latina Marco Lombardi.

Na hlavu skoro 250 litrů denně

Výsledkem je, že denní spotřeba vody na hlavu je v Itálii téměř 250 litrů, vůbec nejvíc v Evropě. Na sousední Maltě je to přitom jen padesát litrů. Česko je pak s devadesáti litry taktéž pod evropským průměrem.

Na severu Itálie již proto zahájili revitalizaci sítě, mimo jiné i z fondů Evropské unie. Ta 1. června oznámila, že bude Itálii kvůli špatné údržbě žalovat.

Denní spotřeba vody na osobu v EU
Zdroj: Evropská komise / ČT24

„Cílem je do několika let snížit úniky ze sítě zhruba o třináct procent, protože do roku 2026 musí být celý projekt ukončen,“ uvedl ředitel vodárenské společnosti CAFC Salvatore Benigno.

Brzy se mají například instalovat takzvané chytré vodoměry a celá síť má projít digitalizací, aby mohla předvídat možné kolapsy systému.