Benátky řeší záhadu. Slavný Velký kanál náhle zezelenal

Události: Vyšetřování zářící zelené vody v Benátkách (zdroj: ČT24)

Úřady v italských Benátkách prošetřují, proč Velký kanál (Canal Grande) v neděli náhle změnil zabarvení. Do kanálu se dostala neznámá tekutina, která hlavní vodní cestu ve městě na laguně zbarvila do fluoreskující zelené. K odpovědnosti se zatím nikdo nepřihlásil, v podezření jsou ale klimatičtí aktivisté, uvedly tiskové agentury. Skupina Ultima Generazione (Poslední generace) odpovědnost odmítla. Úřady už vyloučily, že by látka mohla být zdraví škodlivá.

Voda v blízkosti mostu Ponte di Rialto v Benátkách v neděli náhle zářila zeleně. Lidé skvrnu poprvé zaznamenali ráno. Podle snímků na sociálních sítích se poté pomalu rozrůstala. Na internetu se objevily různé teorie, včetně toho, že by mohlo jít o řasy nebo o nelegálně rozptýlenou látku.

Italští hasiči uvedli, že ve spolupráci s agenturou na ochranu životního prostředí Arpa odebrali vzorky na rozbor. Zkontrolovali také bezpečnostní kamery a vyslechli místní gondoliéry a kapitány lodí.

„Rozsahem i barvou to připomíná indikátor, který se používá při zjišťování, kudy uniká voda,“ popsal inženýr benátského hasičského sboru Alessandro Scarpa.

Úřady později potvrdily, že skutečně šlo právě o tuto látku a že se Benátčané nemusejí nijak obávat o své zdraví. Na zbarvení celého kanálu jí ale muselo být velké množství, navíc úmyslně vypuštěné. 

Někteří Benátčané připomínají rok 1968, kdy argentinský umělec Nicolás Garcia Uriburu vodu v centrálním kanále rovněž obarvil dozelena, aby upozornil na znečištění vody.

V poslední době na sebe podobnými akcemi upozorňují klimatičtí aktivisté. Proto se mnozí domnívají, že stojí i za netradičním zbarvením vody v Canal Grande. Minulý týden členové skupiny Ultima Generazione zbarvili do černa vodu ve známé římské Fontáně di Trevi. Zodpovědnost za nedělní incident v Benátkách ale podle listu La Repubblica zástupci této ekologické skupiny odmítli.

V Benátkách se v neděli konala tradiční regata Vogalonga, jíž se účastní veslice, kánoe a gondoly. Akce se zrodila v roce 1974 jako protest proti motorovým člunům.