Británie chce své vojenské instruktory poslat přímo na Ukrajinu

Británie chce své vojenské instruktory pro výcvik ukrajinských vojáků poslat přímo na Ukrajinu, řekl britský ministr obrany Grant Shapps v rozhovoru s listem Sunday Telegraph. Premiér Rishi Sunak poté dle AP vyloučil, že by britští vojáci měli být na Ukrajinu vysláni v brzké době. V současnosti Ukrajinci absolvují výcvik v Británii a dalších zemích. Spojenci Kyjeva se dosud vyhýbali vysílání instruktorů.

Shapps řekl, že o svých plánech mluvil v pátek s armádními veliteli. Šlo by podle něho o to přesunout výcvik blíže k Ukrajině i na Ukrajinu, zejména na její západ. Britský ministr obrany také řekl, že doufá, že britské zbrojovky, jako je třeba BAE Systems, realizují plány na zřízení továren na výrobu zbraní na Ukrajině.

Premiér Sunak podle AP upozornil, že Shappsův návrh hovoří o této možnosti „v dlouhodobém horizontu“. „Do současného konfliktu nebudou vysláni žádní britští vojáci. Nic takového se neděje,“ dodal ministerský předseda.

Místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv podle ruské agentury TASS uvedl, že Shappsův plán je krokem „ke třetí světové válce“. Britští instruktoři by se podle něj stali „legálním cílem“ ruských ozbrojených sil. „Budou nemilosrdně ničeni, přičemž už ne jako žoldnéři, ale právě jako britští specialisté NATO,“ prohlásil.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu řekl, že chce na základě partnerství se západními výrobci zbraní vytvořit ze své země velké zbrojařské centrum, které by zvětšilo přísun zbraní pro ofenzivu proti Rusku.

Shapps, který na postu britského ministra obrany před měsícem vystřídal Bena Wallace, bez bližších podrobností také uvedl, že v minulých dnech hovořil se Zelenským o pomoci britského námořnictva při obraně obchodních plavidel v Černém moři.