Bosch zaměstná na Slovensku čtyři tisíce lidí ve výrobě motorů pro bicykly, uvedl ministr Sulík

Společnost Bosch postaví na východním Slovensku továrnu na výrobu elektromotorů pro bicykly, ve které zaměstná čtyři tisíce lidí. Oznámil to ve středu slovenský ministr hospodářství Richard Sulík. Výši plánované investice neuvedl, firma podle něj podle předběžné dohody požádá slovenskou vládu o investiční pobídky v objemu 37 milionů eur (912 milionů korun).

V krátké době jde o další ohlášenou investici na východě Slovenska, kde životní úroveň zaostává za západní částí země. Na začátku července švédská automobilka Volvo Cars oznámila, že u Košic postaví závod na výrobu elektrických aut. Zaměstná v něm 3300 pracovníků, dalších 10 tisíc pracovních míst by mělo vzniknout u dodavatelů.

S výstavbou továrny se počítá v průmyslovém parku u Prešova, pro který vláda nyní schválila status významné investice. Tím se zjednoduší příprava lokality pro investora.

„Regionální rozdíly je potřeba snižovat. Východ země se vylidňuje a já mám velkou radost, že jsme dokázali východu pomoci. Práce musí jít za lidmi,“ řekl Sulík. Dodal, že ohlášená investice společnosti Bosch by mohla vytvořit u dodavatelů další čtyři tisíce pracovních míst.

Vysoké ceny porazily hliníkárnu

Novou investici oznámil Sulík v době, kdy si průmyslové firmy v zemi stěžují na dopady vysokých cen energií. Společnost Slovalco minulý týden oznámila, že do konce září ukončí ve svém závodě ve městě Žiar nad Hronom na středním Slovensku výrobu primárního hliníku. Rozhodnutí se dotkne tří set zaměstnanců, kteří ve firmě pracují na plný úvazek. Zaměstnanci podniku ve středu protestovali před sídlem slovenské vlády, podle Sulíka je v regionu dostatek pracovních nabídek.

Míra nezaměstnanosti na Slovensku v červenci klesla na 6,23 procenta. Dosáhla tak nového minima od propuknutí epidemie nemoci covid-19 v březnu 2020.