Blíží se Buteflikův konec? Šéf alžírské armády jej navrhuje prohlásit za zdravotně nezpůsobilého

Šéf alžírské armády Káid Sálah vyzval k zahájení ústavní procedury, na jejímž konci může být prohlášení prezidenta Abdelazíze Butefliky za zdravotně nezpůsobilého k výkonu funkce. Informovala o tom agentura AFP a britská BBC. Dvaaosmdesátiletý Buteflika, který stojí v čele státu od roku 1999, čelí už více než měsíc bezprecedentnímu tlaku na odstoupení. Po celé zemi se konají velké demonstrace.

Náčelník generálního štábu alžírské armády Káid Sálah prostřednictvím televize vyzval ke spuštění procedury na základě článku 102 alžírské ústavy. Na jejím základě může být prezident republiky prohlášen zcela nezpůsobilým pro výkon svých funkcí „z důvodu závažné a trvalé nemoci“. 

Podle Sálaha by řešení na základě článku 102 nynější ústavy bylo řešením současné situace. „Musíme najít východisko z této krize okamžitě, v rámci ústavy,“ citovala BBC Sálaha. Podle ústavy je však na alžírském ústavním soudu, zda článek 102 uplatní a prezidenta prohlásí za nezpůsobilého k výkonu úřadu.

Sálah už na počátku března udělal klíčové prohlášení, že lidé v ulicích mají „vznešené cíle“ a že nedovolí návrat krveprolití z období občanské války v 90. letech. Oslabil tím pozici prezidenta, který se vždy opíral o armádu a podnikatele financující jeho volební kampaně. 

Buteflika se od roku 2013, kdy utrpěl mozkovou mrtvici, jen zřídkakdy objevuje na veřejnosti a lidé v ulicích tvrdí, že už na úřad nestačí. Tento měsíc sice oznámil, že už nebude znovu kandidovat na post hlavy státu, ale prezidentem zůstane, dokud nebude přijata nová ústava.