„Vytrváme, dokud nepadne celý mocenský systém.“ Statisíce Alžířanů žádaly odchod prezidenta

Statisíce Alžířanů v pátek opět demonstrovaly ve velkých městech za okamžité odstoupení prezidenta Abdal Azíze Butefliky. Informovala o tom agentura Reuters. Dvaaosmdesátiletý Buteflika na počátku minulého týdne po měsíci protestů oznámil, že už nebude znovu kandidovat. Prezidentem ale prý zůstane, dokud nebude přijata nová ústava.

V hlavním městě Alžíru se manifestanti shromáždili s alžírskými vlajkami a transparenty na stejném místě, kde před měsícem vypukla vlna demonstrací proti dvacetileté vládě současné hlavy státu. Podle agenturních zpráv nejsou zatím hlášeny žádné střety mezi protestujícími a pořádkovými silami. „Vytrváme do té doby, než padne celý systém,“ řekl agentuře Reuters 37letý učitel Mahmúd Tímar.

Armáda stojí za demonstranty

Po Buteflikově oznámení, že v úřadě zůstane, dokud nebude přijata nová ústava, se proti hlavě státu postavili i někteří dosavadní spojenci – od členů Buteflikovy vládní Fronty národního osvobození (FLN) přes lídry odborů až po významné podnikatele. Za demonstranty stojí i armáda. „Lid a armáda jsou bratři,“ skandovali v pátek lidé na manifestacích.

Šéf generálního štábu alžírské armády Ahmad Gaíd Saláh na počátku března učinil klíčové prohlášení, že lidé v ulicích mají „vznešené cíle“ a že nedovolí návrat krveprolití z období občanské války v 90. letech. Oslabil tím pozici churavějícího prezidenta, který se vždy opíral o armádu a podnikatele, kteří mu financovali volební kampaně.

Pryč s politickými elitami

Protesty podpořili i někteří členové FLN. Alžířané si ale přejí pád celého mocenského systému, napsala Reuters. „FLN musí pryč,“ provolávali mimo jiné. V rukou manifestanti třímali fotografie těch, kteří by podle nich měli zmizet z výsluní.

Vedle Butefliky chtějí protestující odchod jeho mladšího bratra Saída – o němž se obecně soudí, že zemi řídí – i nově jmenovaného premiéra Núreddína Bedúího. I kdyby Buteflika odstoupil, neprůhledná síť členů vládní strany, podnikatelů a armádních generálů si moc patrně udrží, upozorňuje však Reuters.

Buteflika se dříve s pomocí svého vnitřního kroužku veteránů z války o nezávislost na Francii v letech 1954 až 1962 dokázal s krizemi umně vypořádat. Ze hry vyřadil všechny, které vnímal jako ohrožení. V roce 2005 se například zbavil vlivného šéfa tajné služby, ještě minulý rok ze služby propustil přes deset vysoce postavených vojáků.

Podle Alžířanů Buteflika žije v minulosti

Nynějšímu prezidentovi bývají přičítány zásluhy za ukončení občanské války v letech 1991 až 2002, v níž bojovaly vládní síly s islamistickými povstalci. Brutalita války přiměla mnohé Alžířany dlouho tolerovat represivní režim, který výměnou poskytoval mír a stabilitu.

Nyní si ovšem Alžířané myslí, že Buteflika, který se k boji proti Francii přidal v 19 letech, ztrácí dech a žije v minulosti. Od roku 2013, kdy utrpěl mozkovou mrtvici, se ovšem jen zřídkakdy objevuje na veřejnosti. Protestující tvrdí, že už na úřad nestačí.