Blinken se v Pekingu setkal s čínským protějškem. USA hodnotí jednání jako konstruktivní

Události: Americký ministr zahraničí v Číně (zdroj: ČT24)

Po pěti letech přistál v Pekingu letoun s ministrem zahraničí Spojených států. Antony Blinken se poté sešel se svým čínským protějškem Čchin Kangem. Americké ministerstvo zahraničí označilo jednání za „upřímné, věcné a konstruktivní“. V pondělí by mohl Blinken jednat i s prezidentem Si Ťin-pchingem. Mimo jiné by mohli hovořit o možném setkání prezidenta Si s hlavou Spojených států Joem Bidenem.

Blinken přiletěl do Číny v neděli ráno místního času. S čínským ministrem zahraničí Čchinem se setkal před vilou v areálu vládního komplexu Tiao-jü-tchaj. Jak poukázala agentura Reuters, bývá obvyklé, že Čchin čeká na návštěvy uvnitř. Politici spolu po Blinkenově příjezdu krátce anglicky pohovořili o dlouhé cestě z Washingtonu a podali si ruce před vlajkami svých zemí, než odešli do jednací místnosti. S médii ale Blinken ani Čchin před jednáním nemluvili.

Šéf americké diplomacie přiletěl do Číny až na druhý pokus. Původně měl zemi navštívit v únoru, ale cestu zrušil kvůli incidentu s čínským špionážním balonem nad Spojenými státy, který výrazně narušil vzájemné vztahy.

„Ministr zdůraznil význam diplomacie a udržování otevřených komunikačních kanálů v celé řadě otázek, aby se snížilo riziko nesprávného vnímání a špatného odhadu,“ uvedl po jednání mluvčí amerického ministerstva zahraničí Matthew Miller. Dodal, že oba ministři se dohodli na dalším společném jednání v USA, termín bude určen později.

Čínská média pak informovala, že Čchin řekl americkému protějšku, že Peking je odhodlán budovat „stabilní, předvídatelné a konstruktivní“ vztahy s USA. Blinken podle amerických úředníků vyjádřil přání stabilizovat vztahy mezi oběma mocnostmi a zabránit tomu, aby se soupeření zvrhlo v konflikt. Dal také velmi jasně najevo, že Spojené státy se nechtějí od Číny odpoutat. 

Podle programu zveřejněného americkým ministerstvem zahraničí čeká Blinkena v Pekingu i pracovní večeře s Čchinovým předchůdcem Wang Iem, který nyní zastává nejvyšší zahraničněpolitickou funkci uvnitř vládnoucí čínské komunistické strany.

Do země s 1,4miliardovou populací přicestoval Blinken ve funkci ministra zahraničí poprvé a je zatím nejvýše postaveným představitelem vlády prezidenta Joea Bidena, který ji navštívil. Cesta je proto vnímaná jako pokus o snížení napětí mezi oběma mocnostmi. Zároveň od ní ale Washington neočekává žádný zásadní průlom v americko-čínských vztazích.

Setká se Si s Bidenem?

Podle agentur AP a Reuters by mohla Blinkenova návštěva předznamenat setkání Joea Bidena se Si Ťin-pchingem, které by se mohlo uskutečnit v příštích měsících. Podle Reuters by mohly do Číny v blízké budoucnosti zamířit také americké ministryně financí Janet Yellenová a obchodu Gina Raimondová.

Washington a Peking se neshodují v celé řadě témat. Spojené státy obviňují Čínu z porušování lidských práv v Ujgurské autonomní provincii Sin-ťiang, v Tibetu a v Hongkongu, kritizují vojenskou rozpínavost Číny v oblasti Jihočínského moře i postoj Číny k ruské agresi vůči Ukrajině, kterou Peking odmítá odsoudit. Peking opakovaně varuje USA před vměšováním do vnitřních záležitostí Číny.