Čína kritizuje sestřelení svého balonu americkou stíhačkou. Podle USA prováděl špionáž

Čínské ministerstvo zahraničí zkritizovalo zásah Spojených států, které v sobotu sestřelily nad Atlantickým oceánem čínský balon. Ten několik dní letěl nad USA včetně místa se silem s jadernými raketami a podle Washingtonu byl vybaven špionážní technikou. Peking označil sestřelení za „vážné porušení mezinárodní praxe“ a pohrozil důsledky, které tento krok může mít, napsala agentura AP. Trosky balonu chtějí americké úřady vyzvednout.

Čínská diplomacie vyjádřila „silnou nespokojenost a odpor vůči tomu, že Spojené státy použily sílu k útoku na jejich balon“, citovala z prohlášení Pekingu agentura Reuters.

Proti zařízení startovaly stíhačky F-22 a jedna z nich vypustila střelu Sidewinder, která cíl zasáhla nad americkými teritoriálními vodami v Atlantském oceánu. Příkaz k akci dal americký prezident Joe Biden. Pentagon doporučil objekt sestřelit nad oceánem, aby se předešlo možným škodám při dopadu na souš. Sestřelení bylo možné pozorovat z pláže v Jižní Karolíně.

Washington už v pátek uvedl, že několik dní pozoruje čínský špionážní balon ve vzdušném prostoru USA. Čína tehdy v reakci sdělila, že incidentu lituje, balon ale označila za meteorologický. Letěl ve výšce zhruba 18 kilometrů, jeho velikost agentura AP přirovnala ke třem školním autobusům. Washington přítomnost balonu nad americkým územím označil za „jasné porušení svrchovanosti“.

Na několikadenním monitorování a následně samotném sestřelení se podílelo několik stíhaček i tankovací letadla. F-22 Raptor patří k nejdražším a nejmodernějším americkým letounům a Spojené státy je nikomu neprodávají, ani nejbližším spojencům.

Čína prý chtěla USA otestovat

Není to poprvé, kdy Čína narušila vzdušný prostor země pozorovacími balony. Podle amerických médií to za vlády bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa mělo být minimálně třikrát. Zdroj CNN blízký Bílému domu pak uvedl, že není pochyb o tom, že balon sledoval vojenské objekty v USA a Kanadě.

„Čína by mohla použít jakoukoli jinou technologii, jako jsou satelity, aby Spojené státy špehovala. Snažila se tak vyslat jasnou zprávu a otestovat, jak by na to USA reagovaly,“ myslí si analytička Marina Mironová z Centra vojenské etiky na londýnské King's College.