Čínský ministr kritizoval USA. Vadí mu jejich vojenské spolupráce v Tichomoří

Čínský ministr obrany Li Šang-fu v neděli odsoudil vytváření vojenských aliancí „podobných NATO“ v oblasti Asie a Tichomoří. Li ve svém vyjádření na asijském bezpečnostním fóru v Singapuru narážel na Spojené státy, které posilují obrannou spolupráci se zeměmi regionu v reakci na rozpínavost Pekingu, uvedla agentura AFP. Americký šéf obrany Lloyd Austin naopak varoval Čínu před nezodpovědným chováním.

„Snahy podporovat aliance podobné NATO v Asii a Tichomoří… by mohly zavléct region do víru sporů a konfliktů,“ prohlásil Li na bezpečnostním fóru Šangri-la. „Pokud mezi Čínou a Spojenými státy vypukne násilný konflikt, bude to znamenat neuvěřitelné utrpení,“ dodal.

V roce 2021 uzavřely USA, Británie a Austrálie nový bezpečnostní pakt známý jako AUKUS. V alianci QUAD zase Spojené státy spolupracují s Austrálií, Japonskem a Indií.

Napětí mezi Pekingem a Washingtonem nově zvýšil incident v Tchajwanském průlivu. Americké námořnictvo v sobotu obvinilo čínské plavidlo, že „nebezpečně kličkovalo“ kolem amerického torpédoborce Chung-Hoon.

„Vyzývám (čínské) vůdce, aby podnikli nutné kroky a ukončili tento typ chování,“ prohlásil v neděli Austin. Podle něj by mohlo dojít v důsledku takovýchto incidentů k „nehodám závratných rozměrů“.

Čínský ministr obrany Li na to řekl, že „všechny země by se měly zdržet vstupování do vzdušného prostoru a teritoriálních vod jiných států“.

Jde o svobodu plavby, argumentují USA

Spojené státy uvádějí, že proplouváním Tchajwanským průlivem či Jihočínským mořem demonstrují svobodu plavby. Čína považuje Tchaj-wan za součást svého území a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti.

Americký torpédoborec, pojmenovaný po kontradmirálovi Gordonu Chung-Hoonovi, který sloužil za druhé světové války v americkém námořnictvu, proplul Tchajwanským průlivem společně s kanadskou lodí Montreal.

Čínský ministr obrany Li v neděli rovněž prohlásil, že Peking preferuje dialog před konfrontacemi a že svět je dost velký, aby v něm mohly existovat Čína i Spojené státy. Den předtím přitom Čína odmítla americkou žádost o jednání obou ministrů, připomněla agentura Reuters.