Bidenovi bude osmdesát, přesto se kvůli Trumpovi začíná spekulovat o jeho další kandidatuře

Horizont ČT24: Americká gerontokracie (zdroj: ČT24)

Pokud by Joe Biden za dva roky usiloval o znovuzvolení, vládl by v Bílém domě do svých šestaosmdesáti. Pro Spojené státy, kde většina obyvatel odchází do důchodu v pětašedesáti, by tak letitá hlava státu představovala neznámou. Biden je už nyní nejstarším prezidentem v dějinách USA.

Republikánský exprezident Donald Trump ve středu oznámil, že se bude znovu ucházet o post šéfa Bílého domu. Biden se přitom před časem nechal slyšet, že pokud bude Trump opět kandidovat, bude tak muset on učinit také. 

Biden oslaví v neděli osmdesáté narozeniny a průzkum agentury Reuters z počátku měsíce ukázal, že 68 procent Američanů pochybuje o jeho zdravotní způsobilosti vykonávat další mandát.

„Já jsem demokrat. Mám ale pochybnosti (o Bidenovi), když vidím, co o něm říkají v televizi a novinách. Brzy mu bude osmdesát. Takže si nejsem jist, abych byl upřímný,“ říká na případný druhý Bidenův mandát osmdesátiletý obyvatel New Yorku Larry Kerr.

„Teď, v tuto chvíli, je v pořádku. A jsem spokojená s tím, co dělá. Nepůsobí zmateně. Připadá mi v pořádku, je vnímavý, bystrý,“ doplňuje osmasedmdesátiletá Jessica Kerrová.

Spekulace o kandidatuře se uvedly do chodu

Na summitu G20 na indonéském ostrově Bali měl americký prezident problémy s chůzí po schodišti. A pochybnosti panují také o jeho mentální výkonnosti. „Paní kongresmanko Jackie, jste tu? Kde je Jackie? Měla by tu být, bez ní by (zákon) nevznikl,“ ptal se zmateně Biden v září po kongresmance Jackie Walorskiové, která ovšem v tu chvíli byla už měsíc po smrti. Zemřela při autonehodě, což prezident musel vědět – vyjádřil tehdy rodině soustrast.

Situaci musela řešit Bidenova mluvčí. „Můžete vysvětlit, kde se stala chyba? Byl prezident zmatený? Nedokázal něco správně přečíst na čtecím zařízení? Vysvětlíte nám, co se stalo?“ ptal se jeden z amerických novinářů. „Víte, děláte spoustu závěrů. Já jsem řekla, že na ni prostě myslel a že se za dva dny shledá s její rodinou, aby uctil její práci. Chci říct… To přece není žádný neobvyklý scénář,“ uvedla mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierrová.

„Karine, já myslím každý den na Johna Lennona, ale nedívám se kolem sebe, jestli tu někde není,“ oponoval žurnalista. „Až budete podepisovat zákon o Johnu Lennonovi, pak se o tom můžeme bavit. Jdeme dál, jdeme dál,“ odběhla od tématu Jean-Pierrová.

Minulou sobotu při setkání se zeměmi asijského sdružení ASEAN Biden zaměnil Kambodžu za Kolumbii. „Teď se opět setkáváme zde v Kambodži. Přeji si, abychom ještě prohloubili vzájemnou spolupráci. Chci poděkovat premiérovi Kolumbie za jeho vůdčí roli ve sdružení a za to, že nás zde uvítal,“ přeřekl se Biden.

Biden ještě formálně svou kandidaturu neoznámil. Ale úspěch demokratů v nedávných volbách uvedl do chodu spekulace, že tak brzy učiní.