Bezpečnost Kurdů v Sýrii jsme vám neslíbili, obořil se Erdogan na amerického hosta Boltona

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan jednoznačně odmítl, že by jeho země po stažení amerických sil ze Sýrie poskytla jakékoli záruky ohledně bezpečnosti kurdských milic, které patří ke spojencům USA. Ankara považuje kurdské milice YPG za teroristickou organizaci a hodlá proti nim zasáhnout během připravované ofenzivy na severu Sýrie. O souhlas s touto operací prý spojence žádat nebude, své akce však s nimi bude koordinovat, řekl prezidentův mluvčí.

Erdogan osobně ve vystoupení před členy své vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) v parlamentu ostře kritizoval poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost Johna Boltona, který nyní v Turecku o americkém stažení ze Sýrie jednal. Bolton o víkendu v Izraeli řekl, že podmínkou pro stažení amerických sil je poražení zbytků teroristické organizace Islámský stát (IS) a také to, že Turecko poskytne záruky zajištění bezpečnosti kurdským spojencům USA.

Turecký prezident řekl, že Bolton udělal „zásadní chybu“, když mluvil o nových podmínkách odchodu amerických vojáků ze Sýrie. Podle něj Turecko ohledně kurdských milicí YPG rozhodně neustoupí. Uvedl také, že tvrzení o tom, že YPG bojují s Islámským státem, je „obrovskou lží“. 

Prezidentův mluvčí Ibrahim Kalin poté na tiskové konferenci odmítl, že by Turecko dalo USA ohledně bezpečnostních záruk pro kurdské milice jakékoli závazné sliby. Americký ministr zahraničních věcí Mike Pompeo naopak v pondělí uvedl, že prezident Erdogan ochranu kurdských spojenců Trumpovi slíbil.

V Sýrii působí asi dva tisíce amerických vojáků, kteří v boji proti IS podporují arabsko-kurdskou koalici SDF, jejíž hlavní součástí jsou kurdské milice YPG. Tato koalice vytlačila IS ze severovýchodu Sýrie. Turecko ovšem YPG považuje za teroristickou organizaci napojenou na separatistickou Stranu kurdských pracujících (PKK), která působí na jeho území. Ankara už několikrát pohrozila, že po stažení amerických vojáků ze severu Sýrie zahájí proti YPG ofenzivu.

Rozložení sil v Sýrii – září 2018 až únor 2019
Zdroj: syria.liveuamap.com

Turci poslali za Boltonem jen náměstky

Bolton, kterého v Turecku doprovází předseda amerického sboru náčelníků štábů Joseph Dunford a zvláštní zmocněnec pro Sýrii James Jeffrey, se v úterý v Ankaře s Kalinem sešel. Ačkoli Američané se původně měli setkat i s šéfem turecké tajné služby Hakanem Fidanem a ministrem obrany Hulusim Akarem, dorazili na schůzku pouze jejich zástupci a také vysoký úředník z tureckého ministerstva zahraničí. Společné vyjádření pro média Kalin s Boltonem odřekli.

Americký prezident v prosinci oznámil, že američtí vojáci působící v Sýrii budou staženi, neboť Islámský stát byl poražen. Trump ale neposkytl žádné další podrobnosti k časovému harmonogramu. Jeho oznámení překvapilo řadu vysokých činitelů ve Washingtonu i americké spojence a přispělo k rozhodnutí Jamese Mattise rezignovat na post amerického ministra obrany.