Kurdové žádají Asada o ochranu před tureckou invazí. Syrská armáda už vstoupila do Manbidže

Události: Syrská armáda na výzvu kurdských milic vstoupila do Manbidže (zdroj: ČT24)

Syrská armáda uvedla, že vstoupila do města Manbidž na severu země. Podle místních médií se na tom dohodla s kurdskými milicemi. Ty předtím vyzvaly vládu prezidenta Bašára Asada, aby převzala kontrolu nad územím na severu Sýrie. Chtějí, aby zamezila turecké invazi v regionu, v němž dosud působí i americké jednotky. Ty by se ale měly podle nedávného oznámení USA stáhnout.

„Vyzýváme syrskou vládu, aby její armáda převzala kontrolu nad územím, z nějž jsme se stáhli, zejména nad městem Manbidž, a aby tak ochránila tyto oblasti před tureckou invazí,“ uvádí se v prohlášení YPG, zveřejněném na jejich twitterovém účtu.

Krátce poté oznámila syrská armáda, že vstoupila do Manbidže. „Zajistíme plnou bezpečnost všem syrským občanům i ostatním v tomto městě,“ citovala agentura Reuters z prohlášení syrské armády.

Podle ředitele Ústavu mezinárodních vztahů Ondřeje Ditrycha konflikt mezi Sýrií a Tureckem bezprostředně nehrozí. „Dochází zde k určitému přeskupení sil, nicméně je to doprovázeno i diplomatickou aktivitou,“ upozornil ve vysílání ČT24.

Rusko krok syrské vlády ocenilo

Vstup syrské armády do Manbidže přivítal spojenec syrské vlády Rusko. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov to označil za „pozitivní krok“, který může pomoci „stabilizovat situaci“. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v reakci připomněl už dříve domluvenou sobotní schůzku v Moskvě, kde mají o situaci na severu Sýrie v souvislosti s chystaným stažením USA jednat turečtí ministři obrany a zahraničí a šéf turecké tajné služby.

Erdogan také řekl, že nejnovější situace v Manbidži není jasná. Zatímco syrská vláda tvrdí, že její armáda vstoupila do města, syrská exilová organizace SOHR uvedla, že vládní jednotky jsou na okraji města. Erdogan zdůraznil, že Turecko ze severu Sýrie neodejde, dokud odtamtud „nevyžene teroristy“. Za ně Ankara považuje milice YPG. „Až z oblasti odejdou, pak teprve tam nebudeme mít co dělat,“ uvedl Erdogan.

Turecký ministr obrany Hulusi Akar řekl, že kurdské milice YPG nejsou oprávněné k tomu, aby zvaly kohokoli dalšího do Manbidže. Vyzval také všechny strany, aby se zdržely kroků destabilizujících region.

Ředitel Ústavu mezinárodních vztahů Ondřej Ditrych: Vztah Turecka a Kurdů sahá daleko do minulosti (zdroj: ČT24)

Kurdské milice YPG, které Ankara považuje za teroristickou organizaci, dosud bojovaly s podporou USA na severu Sýrie proti organizaci Islámský stát (IS) a během občanské války v Sýrii ovládly na severu značná území.

Ankara tam už v roce 2016 poslala své jednotky, protože se obávala nárůstu vlivu Kurdů u svých hranic, na jihovýchodě Turecka totiž působí separatistická kurdská organizace PKK.

Arabsko-kurdské jednotky v roce 2016 Manbidž osvobodily

Arabsko-kurdské milice SDF, jejichž hlavní součástí jsou YPG, s podporou USA v roce 2016 osvobodily od IS i město Manbidž, které leží na severu Sýrie nedaleko tureckých hranic.

„Islámský stát prochází transformací. Není entitou, která by na nějakém území nyní vládla. Povstalecké aktivity ale trvají, na území Iráku rostou,“ uvedl Ditrych.

Letos v červnu se USA a Turecko dohodly v rámci zmírnění napětí v oblasti, že YPG se z města stáhnou. Od listopadu v něm společně hlídkují americké a turecké jednotky.

Minulý týden ale americký prezident Donald Trump překvapivě oznámil, že nařídil stáhnout americké jednotky ze Sýrie. Už krátce předtím ohlásil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, že s podporou místních povstalců zahájí na severu Sýrie další ofenzivu proti milicím YPG.

Turecký deník Yeni Safak v pátek uvedl, že v pondělí posílili své postavení u města Manbidž místní povstalci podporovaní Ankarou.

Syrská armáda se z kurdského regionu na severu Sýrie stáhla v roce 2012, když tam YPG dobyly větší území. V oblasti pak vznikla de facto autonomní kurdská oblast a mezi režimem a Kurdy panoval křehký mír. Letos v létě, když se začalo hovořit o stažení amerických jednotek z regionu, se kurdská Sjednocená demokratická strana (PYD), jejímž ozbrojeným křídlem jsou YPG, pokoušela s režimem neúspěšně jednat o uznání autonomie. Tu ale Kurdům vláda prezidenta Bašára Asada přiznat odmítá.