Bojovníci Islámského státu prchají ze syrského města Manbidž

Bojovníci organizace Islámský stát (IS) prchají i s rodinami ze severosyrského města Manbidž. Opoziční skupiny, které proti nim bojují od minulého týdne, jsou šest kilometrů od města. Informoval o tom jejich mluvčí. Ofenzivu proti IS vede v provinciích Rakka a Dajr az-Zaur i syrská armáda podporovaná ruským letectvem. Ve městě Ašára asi 60 kilometrů východně od provinční metropole Dajr az-Zaur při jednom z náletů zahynulo 17 civilistů, uvedla Syrská organizace pro lidská práva (SOHR).

Opoziční skupiny bojující u Manbidže, označované jako Demokratické síly Sýrie (SDF), podporuje mezinárodní koalice vedená Spojenými státy. Podle mluvčího SDF od minulého týdne v boji 150 radikálů padlo, ztráty jsou podle něj rovněž v útočících oddílech a jejich počet bude teprve oznámen. „V Manbidži je mnoho domů, které zabral Islámský stát a které jsou teď prázdné. Vzali vše, co mohli, a z města odešli,“ řekl mluvčí agentuře Reuters.

SDF, k nimž se řadí také kurdské milice YPG, zahájily útok na město na severu provincie Halab minulý čtvrtek. Jde o poslední místo, které IS ovládá u turecké hranice. Útočníkům pomáhá ze vzduchu mezinárodní koalice a pokud se podaří bojovníky IS z místa vytlačit, přijde tato skupina o hlavní trasu, kudy přes hranice přepravovala bojovníky, zbraně a peníze.

Vládní vojska postupují v sousední provincii Rakká

Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) informovala, že jednotky syrské armády postupují v provincii Rakká, která je hlavním sídlem IS a která sousedí s provincií Halab. Se syrskými jednotkami bojují jejich spojenci a ze vzduchu je podporuje ruské letectvo.

Podle Ramího Abdar Rahmána ze SOHR jsou nyní jednotky asi 30 kilometrů od vojenského letiště Tabka, které leží západně od provinčního střediska Rakká. Jde tak o nejzásadnější průnik do provincie z jihozápadního směru.

Ofenziva proti Islámskému státu pokračuje na několika frontách (zdroj: ČT24)

Letecké útoky se odehrávají i v sousední provincii Dajr az-Zaur. Podle SOHR při náletu syrských a ruských letadel na tržiště ve městě Ašára, které drží radikálové z IS, zemřelo 17 civilistů včetně osmi dětí.

Armáda začala postupovat minulý týden z provincie Hamá a v sobotu se dostala za provinční hranice Rakky. Od soboty přišlo na straně IS o život 70 lidí, spojenecké milice syrské armády mají devět obětí.