Bělorusko stíhá Cichanouskou za údajné protistátní zločiny, oznámila Moskva

Bělorusko vydalo na opoziční vůdkyni Svjatlanu Cichanouskou mezinárodní zatykač kvůli údajným výzvám k násilnému svržení ústavního zřízení a poškozování národní bezpečnosti. Oznámilo to ruské ministerstvo vnitra, které již minulý týden připustilo, že politička figuruje v jeho databázi hledaných osob, ačkoli Moskva proti Bělorusce nevede žádné trestní řízení.

Rusko je blízkým spojencem Běloruska a obě země sdílejí seznam osob, po kterých úřady pátrají.

Cichanouská žije v exilu v litevské metropoli Vilniusu, kde se v pátek setkala s šéfem kanadské diplomacie. Ještě dříve jednala s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem či německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Za protistátní zločiny hrozí až pětileté vězení

„Bělorusko vyhlásilo po Svjatlaně Cichanouské mezinárodní pátrání podle paragrafů o výzvách ke svržení ústavního zřízení a poškozování národní bezpečnosti,“ uvedlo ruské ministerstvo podle ruské tiskové agentury RIA Novosti. Za tyto protistátní zločiny hrozí až pět let vězení.

Běloruské ministerstvo vnitra potvrdilo, že po Cichanouské vyhlásilo pátrání, ale podrobnosti neposkytlo. Kriminální ústředna uvedla, že nejde o informace určené pro média, poznamenal server Tut.by.

Připomněl, že již od srpna běloruská generální prokuratura stíhá členy vedení koordinační rady, vytvořené na podnět Cichanouské jako nástroj napomáhající ke klidnému předání moci po srpnových prezidentských volbách, které opozice pokládá za zfalšované.

Jejich výsledek –⁠ vítězství dlouholetého prezidenta Alexandra Lukašenka –⁠ neuznává ani Evropská unie. Bělorusko od té doby zažívá největší demonstrace proti Lukašenkovi za celou jeho 26letou éru vládnutí. Volby z devátého srpna podle běloruských úřadů vyhrál Lukašenko s více než 80 procenty hlasů, Cichanouská údajně dostala jen deset procent.