Belgická policie zadržela skupinu radikálů, shromažďovali zbraně. Podle vyšetřovatelů chystali i teroristický útok

Belgická policie podle místních médií zřejmě zamezila teroristickému útoku. V noci na středu při sérii zásahů zadržela skupinu pravicových radikálů, kteří shromáždili velké množství zbraní a munice. Při policejním zásahu zemřel jeden člověk.

Policie zasahovala na desítce míst v Belgii, zejména v Antverpách a okolí. Soustředila se na lidi napojené na radikální pravici. Podezřelí jsou z obchodování se zbraněmi, ale podle vyšetřovatelů chystali i teroristický útok.

„Bylo zabaveno velké množství zbraní a munice,“ uvedla podle televizní stanice RTBF belgická federální prokuratura, část z nich byla držena legálně. Ta také oznámila, že skupinu vyšetřují i kvůli přípravě teroristického útoku. 

V jednom z domů skončil zásah přestřelkou, při které zemřel člověk. Podle médií zahynul jeden z podezřelých, policie okolnosti jeho smrti vyšetřuje. RTBF uvedla, že muž, který při policejním zásahu zemřel, byl aktivní na sociálních sítích v krajně pravicových skupinách.

Zásah ale podle policie nesouvisí s vyhrůžkami vůči belgickému ministru spravedlnosti Vincentu Van Quickenborneovi. Tomu údajně hrozil únos, má proto policejní ochranu.