Averze vůči sexuálním menšinám se šíří Polskem. Samolepky vydal i konzervativní týdeník

Události: Polský týdeník vydal samolepky „Zóna bez LGBT“ (zdroj: ČT24)

S nálepkami „Zóna bez LGBT“ vyšel konzervativní týdeník Gazeta Polska. Podle kritiků, ke kterým se vedle domácí opozice připojili i velvyslanci USA nebo Velké Británie, magazín podněcuje nenávist. Příloha čísla přitom vyšla jen čtyři dny po brutálních útocích extremistů a chuligánů na duhový pochod v severovýchodním Bělostoku. Policie v této souvislosti zadržela už pět desítek podezřelých.

Konzervativní týdeník Gazeta Polska má blízko k politikům vládního Práva a spravedlnosti (PiS). Nálepky s přeškrtnutým duhovým kruhem a nápisem Zóna bez LGBT vyšly s posledním číslem jako jeho příloha. Hnutí LGBT se zasazuje za práva sexuálních menšin (leseb, gayů, bisexuálů a transgender osob).

Ihned poté, co se redakce s nápadem pochlubila na Twitteru, přišla s kritikou třeba velvyslankyně USA v Polsku. „Jsem rozčarovaná a znepokojená tím, že jisté skupiny využívají nálepky k propagaci nenávisti a intolerance,“ napsala Georgette Mosbacherová na svém účtu.

Podle novináře Gazety Adriana Stankowského redakce edicí nálepek dokázala, že „zaprvé ideologie existuje, a zadruhé, že je to totalitní ideologie, která potlačuje svobodu slova“.

V reakci na vydání největší síť polských knihkupectví odmítla aktuální číslo listu prodávat. Část nákladu mutace časopisu Newsweek pak vyšla s nálepkou v polských barvách s nápisem „Zóna bez nenávisti“.

Vyhlašování zón bez LGBT

Číslo Gazety s averzivní nálepkou vyšlo jen několik dní poté, co v polském městě Bělostok skupiny agresivních extremistů napadly průvod gayů a lesbiček, který se v tomto městě na severovýchodě Polska konal poprvé. Podle policie se do útoku zapojili fotbaloví fanoušci a extremisté.

Průvod prošel centrem města s duhovými vlajkami a transparenty „Láska není hřích“ a „Za genderovou rovnost“. Skupiny extremistů po nich házely dělobuchy, kamení a lahve. Několikrát se homofobním bojůvkám podařilo zhruba tisícihlavou demonstraci zastavit. Po skončení průvodu pak začali extremisté na účastníky útočit.

V katolickém Polsku se v posledních týdnech a měsících více než tři desítky obcí (hlavně na konzervativním jihovýchodě země) prohlásily za „zóny bez ideologie LGBT“. Jejich radní přijali usnesení, že odmítají útok na nevinnost dětí nebo autoritu rodiny. Takový postup kritizoval polský ombudsman. Na vzestupu averze nese svůj podíl i předseda vládnoucí strany PiS Jaroslaw Kaczyński. Letos na jaře hnutí LGBT označil za hrozbu pro polský národ.

Podle oponentů má Kaczyńského postoj zjevný důvod. „Pro Právo a spravedlnost je výhodnější diskuse na téma světonázorové orientace, požadavků komunity LGBT, než na témata každodenní všední politiky,“ soudí zástupce šéfredaktora deníku Rzeczpospolita Michał Szułdrzyński.