Homosexualita je v Polsku před volbami opět tématem. Varšava se snaží LGBT komunitu hájit

Události: V Polsku se před volbami dostává do popředí téma sexuálních menšin (zdroj: ČT24)

Kampaň před květnovými volbami do europarlamentu ovládlo v Polsku téma sexuálních menšin. Sledované je i proto, že zemi čekají na podzim volby místních zákonodárců. Vítězství chce obhájit konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS).

„Jedna z poslankyň strany Právo a spravedlnost řekla, že Polsko bude zemí bez sexuálních menšin. To je naprosto skandální, z normální strany by ji vyloučili,“ říká varšavský zastupitel Marek Szolc, který se otevřeně hlásí k homosexualitě a často se kvůli tomu setkává s nenávistnými projevy. Ty zaznívají i ve vrcholné politice.

Konzervativní vládní strana akcentuje na předvolebních setkáních tradiční katolické hodnoty. Legalizaci registrovaného partnerství zásadně odmítá. „Na tohle říkáme ne. A obzvlášť pokud jde o děti. Ruce pryč od našich dětí!“ uvedl letos v březnu předseda PiS Jarosław Kaczyński.

Vládní strana odsuzuje i Deklaraci LGBT+, kterou podepsal varšavský primátor. „Jsme městem pro všechny a úkolem radnice je stát na straně diskriminovaných,“ píše se v ní.

Varšavská radnice chce šířit osvětu nebo řešit psychologickou a právní pomoc obětem násilí. To v nějaké formě zažije podle průzkumů organizace s názvem Kampaň proti homofobii na 70 procent příslušníků sexuálních menšin. Na policii útok nahlásí jen 4 procenta z nich.

Podle koordinátorky projektů organizace mohou mít tito lidé v Polsku problém třeba i s pronájmem bytu. „Je to skupina, která je potenciálně ohrožená a taky potenciálně využitelná k dělení (společnosti) a vyvolávání strachu,“ podotýká politoložka Anna Materska Sosnowska.

Zesměšňování na internetu čelí i Robert Biedroń, který neskrývá homosexuální orientaci a jehož nová strana Jaro vystupuje proti spojení státu s církví. Příkladů urážlivých komentářů ve veřejném prostoru je ovšem nepočítaně – objevují se v konzervativních týdenících spojených s vládou, na fotbalových utkáních, ale i na sociálních sítích některých vládních politiků.

Před volbami v roce 2015 PiS s úspěchem vsadila na protiimigrační rétoriku. „Nyní sázejí na strach, tak jako to udělali s migrací. Jen tentokrát nejde o migranty a muslimské země, ale o šíření západních hodnot,“ řekl agentuře Reuters politolog Aleksander Smolar z nadace Stefana Bátoryho.

V Polsku, které má asi 38 milionů obyvatel, se až 90 procent lidí hlásí ke katolické církvi. Každou neděli chodí na mši 12 milionů lidí. Podle průzkumu agentury CBOS z konce roku 2017 si více než polovina dotázaných myslela, že homosexualita není normální, ale lze ji tolerovat. Čtvrtina lidí byla toho názoru, že ji v žádném případě tolerovat nelze.