Papež František: Církev by měla žádat homosexuály o odpuštění

Cestou z návštěvy Arménie papež František prohlásil, že křesťané i katolická církev by měli požádat homosexuály o odpuštění za to, jakým způsobem se k nim v minulosti chovali. V rozhovoru s novináři na palubě svého speciálu uvedl, že církev by se měla omluvit všem skupinám, které marginalizovala.

Uvolněné rozhovory s žurnalisty na palubě letadla se staly během Františkových zahraničních cest již bezmála tradicí. Tentokrát se jej jeden z přítomných novinářů otázal, zda souhlasí s názorem německého kardinála Reinharda Marxe, že křesťané v minulosti utlačovali lidi s menšinovou sexuální orientací.

„Historie homosexuálů v našich komunitách je velmi zlá, protože jsme učinili mnoho, abychom je marginalizovali,“ uvedl kardinál na Trinity College v Dublině. „Jako církev i jako společnost bychom měli říct: ‚Promiňte, promiňte!'“ dodal Marx.

Papež se s kardinálem ztotožnil. Homosexuály je podle něj třeba respektovat, nikoliv diskriminovat. Chápe, že chování některých homosexuálních komunit může být pro někoho lehce urážlivé. „Kdo jsme, abychom soudili někoho, kdo je v této situaci, když má dobrou vůli a hledá Boha?“ zeptal se novinářů. „Musíme je doprovázet. To je to, co říká katechismus,“ dodal.

Omluva nestačí

Krom lidí s menšinovou sexuální orientací se katolická obec podle Františka prohřešila i vůči chudým lidem a ženám, byla také slepá vůči dětské práci. Papež se kál i za „posvěcení mnoha zbraní“, čímž měl podle agentury Reuters na mysli podporu představitelů církve některým válečným aktivitám. Zdůraznil, že je třeba více než jen omluvy – požádat o odpuštění.

Františka mnozí chválí za to, že je vůči homosexuálům vůbec nejmilosrdnějším papežem v dějinách. Naopak bigotně smýšlející katolíci jej za jeho liberální názory kritizují. Ani podle konzervativního křídla katolické církve ale není samotná homosexualita či sklony k ní hříchem, pohlavní styk s osobou stejného pohlaví však ano. Členové LGBT (lesbičky, gayové, bisexuálové a transgender osoby) komunit by proto podle nich měli být cudní.