Poláky pobouřila madonina duhová svatozář. Aktivistce hrozí za šíření plakátů vězení

Události ČT: Polskem hýbe kauza kolem plakátů s duhovou madonou (zdroj: ČT24)

Polskem otřásl případ ženy stíhané za urážku náboženského cítění. Aktivistka se ho podle policie dopustila tím, že vylepila plakáty Černé madony čenstochovské s duhovou svatozáří. Duha je přitom symbolem hnutí za práva sexuálních menšin, které polská vláda a katolická církev dlouhodobě kritizují. Ženě hrozí dva roky za mřížemi. Případ pobouřil liberály i lidskoprávní organizace.

Policie přišla k Elžbietě Podleśné v pondělí v šest hodin ráno, prohledala jí byt a zabavila počítač. Po několikahodinovém výslechu ženu propustila. „Zareagovali způsobem, který překračuje normální postupy a hranice zdravého rozumu,“ konstatovala jednapadesátiletá aktivistka.

„Vyhrožovali, že budu zavřena nejméně čtyřiadvacet hodin, ale když můj advokát zavolal prokurátorovi, tak ten řekl, že o ničem nevěděl, a nakonec jsem byla propuštěna,“ uvedla Podleśná. „Vzali mi otisky a biologické vzorky. Cítila jsem se jako zločinec.“

K urážce náboženského cítění se Podleśná nepřiznala, stejně jako k vylepování zmíněných plakátů v Plocku. „Neodpovím na tuto otázku, protože nechci úřadům usnadnit práci. Nikdy nebudu souhlasit s přirovnáváním homosexuálních osob ke zločincům,“ řekla.

Polská aktivistka Elžbieta Podleśná
Zdroj: ČT24

Urážka cítění věřících, myslí si ministr vnitra

Známá protivládní aktivistka chtěla upozornit na přehlížená práva sexuálních menšin. Pro Poláky je bohorodička z Čenstochové přitom vůbec nejuctívanějším zobrazením madony. „Žádné řeči o svobodě a ,toleranci' nedávají nikomu právo urážet cítění věřících,“ zdůraznil polský ministr vnitra Joachim Brudziński.

Jiní naopak Podleśnou brání. „Podle mého názoru zde jednoznačně nejde o případ, kterým by se měly zabývat orgány činné v trestním řízení,“ je přesvědčena právnička Sylwia Grzegorczyková-Abramová.

Aktivisté na sociálních sítích zmíněný plakát šíří dál. „Duha nemůže nikoho urážet. Rozum a lidstvo urážejí ti, kteří se tím cítí uraženi,“ napsal Wojciech Kinasiewicz ze sdružení Občané Polské republiky.

„Církevní hodnostáři vládnoucí Polsku rozkázali policii zadržet Elu Podleśnou. Za Marii v duhové svatozáři. V Polsku. V Evropě. V roce 2019,“ pozastavila se kandidátka do Evropského parlamentu Marta Lempartová a přislíbila vytisknout „deset tisíc duhových Marušek“ během 24 hodin.

Aktivistku podpořili lidé v ulicích

Postup policie pobouřil zejména polské liberály, na podporu Podleśné se konala i demonstrace. Nevládní organizace Amnesty International (AI) vyjádřila nad případem „krajní znepokojení“ a vyzvala polské úřady, aby přestaly obtěžovat pokojné demonstranty a aktivisty, včetně zatýkání lidí hájících svá práva.

„Omezování aktivistů ve svobodném vyjádření jejich názorů je nezákonné a musí okamžitě přestat,“ zdůraznila Barbora Černušáková z AI.

Kontroverzní plakáty se již objevily na zdech dalšího kostela. „S obrovskou bolestí a žalem jsme zjistili, že došlo k dalšímu znesvěcení obrazu nejsvětější matky,“ uvedl mluvčí polské konference biskupů Paweł Rytel-Andrianik.

Ke katolické víře se hlásí drtivá většina Poláků, veřejnost proto případ v zemi vnímá mimořádně citlivě. Někteří však roli římskokatolické církve kritizují. „Katolická církev v Polsku, zatížená nevyjasněnými skandály pedofilie, posedlá válkou o peníze a vliv, ztratila morální mandát, aby dál ztělesňovala svědomí národa,“ prohlásil nedávno šéfredaktor měsíčníku Liberté! Leszek Jaždžewski.

Varovný prst Kaczyńského

Novinář kritizoval duchovní před přednáškou polského expremiéra a šéfa Evropské rady Donalda Tuska při příležitosti svátku dne ústavy. Vládnoucí konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS) je proti svému politickému soupeři Tuskovi hned použila, stejně jako proti opozici, jejíž zástupci v sále seděli a tleskali. „Kdo vztahuje ruku na církev a chce ji zničit, vztahuje ruku na Polsko,“ varoval lídr PiS Jaroslaw Kaczyński.

Se stejnou razancí šéf PiS kritizoval i Elžbietu Podleśnou. Pro Kaczyńského přišel případ ve vhodnou dobu – před volbami do Evropského parlamentu jeho strana ukázala, že bude bojovat za ty nejkonzervativnější hodnoty.