„Církev je svatá, ale tvoří ji hříšní lidé.“ Polská kina dobývá satirický film Klér

Události: V Polsku boduje film kritický vůči katolické církvi (zdroj: ČT24)

Korupce, touha po moci, alkohol a smilstvo. Film Klér, který ostře kritizuje praktiky katolické církve, v polských kinech trhá rekordy v návštěvnosti. Jen během deseti dnů ho vidělo už na dva a půl milionu lidí. Snímek se natáčel i v Česku.

Jak říká režisér Kléru Wojciech Smarzowski – postavy jsou fiktivní, ale námět psal sám život. To, co začíná jako satira, se rychle promění v temnou obžalobu instituce, která podle autora systematicky kryje zločiny pedofilních kněží a pošlapává oběti ve jménu vyššího dobra.

„Chtěl bych, aby diváci poté, co odejdou z kina, přemýšleli, jestli nevědomky nejsou spoluodpovědní za to, co na plátně viděli,“ říká Smarzowski.

S vládou těsně spjatá veřejnoprávní televize TVP sklidila kvůli Kléru kritiku za cenzuru. Z galavečera Filmového festivalu v Gdyni, kde měla jeho předpremiéra velký úspěch, vystřihla režisérův projev. Podle ředitele televize šlo o pochybení jednotlivce.

Skandály se zneužíváním dětí kněžími, které v poslední době vyplouvají na povrch, se nevyhnuly ani Polsku. Odvolací soud v Poznani například minulý týden potvrdil přelomový rozsudek, že církev bude ženě, kterou jako 13letou zneužíval kněz, platit doživotní rentu a k tomu jí vyplatí ještě odškodné v přepočtu šest milionů korun.

Duchovní mají v Polsku velký vliv ve školách i politice. „Katolická církev v Polsku je velmi silně spojená s vládní stranou. Stát se bude pokoušet chránit církev, dokud to půjde,“ říká teolog a filosof Tadeusz Bartoś. Církev už ohlásila vznik interní komise a chystá se vydat vlastní zprávu o zneužívání dětí.