Polský kněz nabízí duchovní pohotovost. Za farníky jezdí v Maluchovi

Polský kněz přišel s nápadem duchovní ambulance (zdroj: ČT24)

Přestože má Polsko pověst jedné z nejreligióznějších zemí Evropy, i tam věřících ubývá. Během deseti let se počet lidí, kteří chodí pravidelně na mši, snížil o dva miliony. Jeden kněz na jihu země proto uskutečnil neotřelý nápad a zařídil si duchovní pohotovost.

Do Boleslawowa, klidné vesnice pár kilometrů od česko-polské hranice, přišel farář Krzysztof Kauf před pěti lety. Čtyři stovky obyvatel jsou roztroušené v šesti vesnicích pod Kralickým sněžníkem. Ne všichni mohou dorazit do kostela, proto přišel s nápadem duchovní ambulance. 

„V uspěchaném světě se lidé honí za penězi a úspěchem a přitom v životě zabloudili. Volají a hledají pomoc, chtějí pochopit sami sebe i dát dohromady rozhádanou rodinu. Volají ale i v mezních situacích, kdy ztrácejí naději a nevědí, co dělat,“ říká kněz.

Vstřícný, obětavý a přátelský

Lidé mohou volat na speciální číslo bez ohledu na denní dobu, ve dne i v noci. Kněz si pak sedne do auta a snaží se dorazit k volajícímu co možná nejdříve. Podle místních je farář vstřícný, obětavý a přátelský, což neplatí v celé polské katolické církvi.

„To lidem schází ve vztazích s jinými knězi, kde existuje jistý odstup,“ poznamenává Anna Adamczewska, jedna z místních obyvatelek.


Za farníky se Krzysztof Kauf přepravuje slavným Maluchem, speciálně upraveným pro tento účel. Vůz má na sobě iniciály kněze, symbol křesťanství i srdce a také disponuje černým biretem na střeše, který svítí jako maják během jízdy za místními. Auto je navíc vybavené spojlerem, což se prý náramně hodí k jízdě v horském terénu.

„Černá barva je symbolem kleriky (sutany), cílem bylo vytvořit auto, které by připomínalo kněžský oděv,“ dodává Krzysztof Kauf.