Američané prohrávají s fentanylem. Obětí drogy přibývá, vznikají „zombie“ čtvrtě

Horizont ČT24: Fentanyl v USA (zdroj: ČT24)

Spojené státy bojují proti fentanylu a smrtící epidemii se jim stále nedaří zastavit. Tato syntetická látka způsobila v americké drogové sféře revoluci. Je silná a stačí jí nepatrné množství. Snáze se tak vyrábí i pašuje. A snadno dokáže i zabíjet. Na nebezpečí fentanylu nyní v New Yorku upozornily rodiny, které droga připravila o nejbližší.

Fentanyl zabíjí – to vzkazovala obrazovka nad ulicí. A pod ní byly tváře těch, které má droga na svědomí. „Dnes stojí naše rodiny na Times Square, na nejrušnější ulici v Americe, aby upozornily na ty stovky tisíc lidí, kteří zemřeli kvůli fentanylu,“ uvedla organizátorka akce proti fentanylu Andrea Thomasová. 

Jednou z obětí byl i Emilio Velci. Od kolegy si vzal prášek na bolest. Že je v něm fentanyl, nevěděl. „Byl to falešný Percocet vyrobený z fentanylu a plniv. A on zemřel,“ řekla jeho matka Cammie Velciová. 

Varování před fentanylem
Zdroj: ČT24

Silnější než heroin

Syntetický opiát fentanyl je levnější, ale asi padesátkrát silnější než heroin. A navozuje stejný stav euforie. K předávkování – a smrti – stačí dávka o velikosti několika zrn soli. Přidává se do falešných prášků na předpis nebo do jiných drog. A jak varuje akce na Times Square – i jeden prášek může zabít.

„Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí je nejčastější příčinou úmrtí Američanů ve věku od 18 do 45 let předávkování,“ řekl policista Frank Tarantino. 

Oběti drog
Zdroj: ČT24

Případů úmrtí po předávkování ve Spojených státech v posledních letech dramaticky přibývá. Z otravy až sedmdesáti procent z více než 110 tisíc Američanů, kteří si smrtelnou dávku vzali v loňském roce, viní úřady právě fentanyl. První pomoc při předávkování chtějí mezi lidi úřady rozšířit i pomocí veřejných automatů.

Hororové scény

Kartely látku v posledních letech míchají například také s veterinářským sedativem. Výsledkem jsou stavy bezvědomí i na několik hodin. A odumírající kůže na rukou a nohou. Někdy s nutností amputace. „Některé z ran, se kterými jsme se setkali, jdou až na kost. Někdy jsou v nich červi a další věci,“ říká dobrovolnice Colleen. 

Čtvrť ve Filadelfii proměnil fentanyl v hororovou scénu. Místní jí přezdívají „zombie-land“. Místo, kde hodiny leží, sedí i stojí desítky strnulých závislých po aplikaci drogy. Podobných je ve Spojených státech mnohem více, například v Chicagu nebo San Franciscu. 

Čínská stopa na mexické drogové kartely

Americké ministerstvo spravedlnosti letos v červnu oznámilo obvinění několika čínských firem a osob ze zločinů spojených s výrobou a distribucí smrtící drogy fentanyl. Firmy vyrábí chemikálie používané k výrobě fentanylu a podle vlády USA tyto látky pašovaly na americkou půdu ve spolupráci s mexickými drogovými kartely. Americké úřady vznesly obvinění v této souvislosti proti čínským subjektům poprvé.

Šéfka americké Agentury pro potírání narkotik (DEA) Anne Milgramová již dříve uvedla, že Čína je aktuálně hlavním dodavatelem látek pro přípravu fentanylu. Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v dubnu vyzval přímo čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, aby se v boji proti obchodování s drogou angažoval. Přišel s požadavkem, aby Peking sdílel informace o přepravě fentanylu přes Tichý oceán.

Washington v dubnu formálně obvinil z obchodování s fentanylem lídry mexického drogového kartelu Sinaloa, s distribucí nebezpečné látky spojuje také další kartel Jalisco New Generation (CJNG). 

Úmrtí i v Česku

Fentanyl zabíjel už i v Česku. Třiačtyřicetiletá žena zemřela na konci července v Bruntálu po užití fentanylu.

Kriminalisté v souvislosti s jejím úmrtím obvinili z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy devětadvacetiletou ženu a o dvacet let staršího muže. Obviněným hrozí až osmnáctileté vězení. Oba skončili ve vazbě. 

Primář Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Petr Popov zdůraznil, že problém s fentanylem spočívá v tom, že je velmi laciný a často se používá jako náhrada za jiné, mnohem dražší preparáty. „Přitom je extrémně účinný, mnohem účinnější než heroin a závislost na něm vzniká extrémně rychle,“ uvedl lékař.

Rovněž v Česku dochází k předávkování, byť zatím spíš z jiných látek, než je fentanyl, zmínil s tím, že problém je také v tom, že i lidé u nás kupují na internetu léky z neověřených zdrojů.

„Obávám se, že nám hrozí podobné riziko, jako je ve Spojených státech,“ dodal primář. I do Evropy se totiž dostávají tyto produkty, které pocházejí z Číny, nejčastěji prostřednictvím Nizozemska či pobaltských zemí.