Američana souzeného za střelbu v synagoze shledala porota vinným. Hrozí mu trest smrti nebo doživotí

Porota v pátek shledala Roberta Bowerse vinným ze zabití jedenácti věřících v pittsburské synagoze Strom života v roce 2018, jedná se o antisemitský útok s nejvyšším počtem obětí v historii USA. Porotci padesátiletého muže po několika hodinách jednání uznali vinným ve všech třiašedesáti bodech obžaloby, informovala agentura AP. Stejná porota bude v navazujícím řízení volit mezi trestem smrti a doživotním vězením.

Během soudního procesu, který začal 30. května, si porotci vyslechli svědectví některých přeživších útoku a důkazy o Bowersově antisemitismu, včetně několika příspěvků útočících na Židy, které v měsících předcházejících útoku zveřejnil na krajně pravicových internetových stránkách.

Dvanáctičlenná porota dala za pravdu obžalobě po přibližně pěti hodinách diskusí, které probíhaly během čtvrtka a pátku. Bowerse uznala vinným mimo jiné z „bránění svobodnému uplatňování náboženského vyznání“ nebo ze záměrného ublížení na zdraví souvisejícího s náboženstvím. Bowers na oznamování verdiktu nijak výrazně nereagoval, stejně jako na jiné momenty soudního procesu, napsala AP.

Ve fázi vynášení rozsudku se žalobci pokusí prokázat, že se na útoku podílely přitěžující okolnosti. Také se budou snažit dokázat, že Bowers útok pečlivě plánoval a že se zaměřil na zranitelné oběti. Většina obětí byla staršího věku.

Bowersovi obhájci tvrdí, že trest smrti by byl v rozporu s ústavou, protože Bowers trpí závažnou duševní chorobou, včetně schizofrenie. Obhajoba dříve nabídla prokuratuře přiznání viny výměnou za doživotí, státní zástupci to ale odmítli a rozhodli se u soudu usilovat o trest smrti.

Aby byl Bowers odsouzen k trestu smrti, musí všech dvanáct porotců hlasovat jednomyslně. V opačném případě mu hrozí doživotí.