Střelba v synagoze v Pittsburghu stála život 11 lidí

Události: Střelba v pittsburghské synagoze (zdroj: ČT24)

Při střelbě v synagoze v americkém Pittsburghu zemřelo jedenáct lidí. Informoval o tom šéf bezpečnostního odboru místního úřadu, podle něhož bylo dalších šest lidí včetně čtyřzasahujících policistů zraněno. Útočník se později vzdal.

Představitelé Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) uvedli, že střelec zaútočil na lidi shromážděné k bohoslužbě kvůli jejich židovské víře. Policie střelbu vyšetřuje jako zločin z nenávisti.

Pachatelem je 46letý Robert Bowers, který se na internetu hlásil k neonacistickým skupinám. Podle zdrojů televize CBS vešel do synagogy v době, kdy byla plná lidí, kteří se účastnili sobotní židovské bohoslužby. Než začal střílet, vykřikl antisemitské heslo.

Muž začal pálit i po prvních policistech, kteří dorazili po zavolání na tísňovou linku. Útočníka ale zranila střela z policejní zbraně, načež se vzdal. Ke střelbě došlo v synagoze The Tree of Life (Strom života), která stojí v pittsburské čtvrti Squirrel Hill.

Televize CBS uvedla, že uvnitř bylo zastřeleno osm lidí, televize CNN mluví o čtyřech obětech na životech a osmi zraněných. Policisté zatím nechtěli počet mrtvých specifikovat.

„Je to jeden z nejhorších zločinů, jaký jsem viděl. Je to velmi zlé,“ popsal novinářům místo krveprolití viditelně otřesený šéf bezpečnostního odboru pittsburského úřadu Wendel Hissrich.

Trump chce častější používání trestu smrti

Prezident Donald Trump v reakci na střelbu prohlásil, že odpovědí na zločiny podobné tomu z Pittsburghu by mělo být častější používání trestu smrti. „Pokud tohle někdo udělá, měl by dostat trest smrti,“ odpověděl prezident na otázku, jak zabránit dalším případům hromadné střelby.

Na dotaz, zda nezpřísnit benevolentní zákony o držení zbraní, v nichž vidí kritici hlavní příčinu častých masových krveprolití ve Spojených státech, odpověděl prezident vyhýbavě. Synagogy či kostely by podle něho spíše měly zvážit, zda nemít uvnitř během bohoslužeb ozbrojenou stráž, což by podle Trumpa mohlo snížit počet obětí.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uvedl, že je masakrem v synagoze „zdrcen a zděšen“. „Celý izraelský lid truchlí s rodinami mrtvých. Stojíme po boku židovské komunity v Pittsburghu, stojíme po boku Američanů tváří v tvář této strašlivé antisemitské brutalitě,“ prohlásil Netanjahu. 

Vydáno pod